Isoleringsmateriale skal forene æstetik og bæredygtighed

Lars Andersen oplevede, at han ikke kunne imødekomme kundernes æstetiske krav til efterisolering. Derfor udviklede han et nyt produkt.

Lars Andersen har hele sin karriere forhandlet byggematerialer. Måske er det derfor han er dygtig til at lytte til kundernes ønsker og nu har udviklet et produkt til efterisolering, der opfylder husejernes æstetiske ønsker. ?Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad man ikke har, må man opfinde selv. Entreprenør Lars Andersen har længe troet på potentialet ved efterisolering. Desværre oplevede han, at mange af hans kunder ikke var lige så glade ved tanken om, at pakke deres murstensvillaer ind i mineraluld og pudse facaden.

»Det eneste, jeg havde i posen, var pudsede løsninger. Det var der mange, der ikke ville have, fordi de ville bevare murstens­facaden,« siger Lars Andersen, der arbejder med efterisolering og er stifter af virksomheden Briiso.

Derfor tog han initiativ til at opfinde et nyt materiale, der kan bruges til efterisolering og samtidig reetablere en murstensfacade. Lars Andersen har gennem hele sin karriere solgt byggematerialer, og det var derfor nærliggende for ham at undersøge markedet for at finde en løsning på facadeproblemet.

»Via mit virke som trælasthandler, var det meget naturligt, at jeg lige ringede til Egernsund Tegl for at høre, om de var friske på en ny udfordring,« siger Lars Andersen.

Egernsund Tegl er salgsselskab for fem danske teglværker, og her var de med på ideen om at lave en murstensskal til isoleringsmaterialet.

»Da jeg dengang talte med Lars Andersen, syntes jeg, det var rigtig positivt. Vi kunne bruge vores knowhow og ville gerne hjælpe med at skubbe Lars i gang og agere fødselshjælper,« siger Bjarne Sjørring, der er direktør for Egernsund Tegl og har erfaring med energi­renovering og produktudvikling.

For at undgå at husmurene bliver metertykke med mursten, isoleringsmateriale og endnu et lag mursten, var det nødvendigt at finde et materiale, der kunne gøre det ud for de sædvanlige 30 centimeter mineraluld.

Hårdt skum og en skal af mursten

Alternativet blev noget hårdt 3skum, der ifølge Lars Andersen isolerer 50 procent bedre og kun er 20 centimeter tyk. Skummen leveres i fag, der kan monteres på den eksisterende mur. Når villaen er beklædt med isoleringsskummet mures en skal af tynde mursten udenpå.

Skummaterialet er betydeligt lettere at arbejde med end almindeligt isoleringsmateriale, og breddeforskellen betyder, at man slipper for at etablere en ny sokkel. Dermed kan man holde omkostningerne nede, og kvadratmeterprisen er ifølge Lars Andersen 1.000 kroner billigere end ved traditionelle isoleringsløsninger.

Produktet kalder Lars Andersen Briiso, og det er ifølge ham det eneste isoleringsprodukt på markedet, der kan forskønnes med en skal af rigtige mursten og bevare bygningens »arkitektoniske sjæl og originalitet«.

I modsætning til mineraluld er den hårde skum brandbar, hvilket skabte en del spørgsmål i forhold til sikkerhed. Materialet blev derfor sendt til Bayern Kemi, som har stået for at teste, hvordan isoleringsskummet opfører sig sammen med teglskallerne.

Efterfølgende er produktet blevet testet på Dansk Brandinstitut og i oktober sidste år stod Lars Andersen klar med et brugbart materiale til sine krævende kunder.

»Briiso er mit barn, men det er imponerende, hvor mange mennesker der har været interesserede i at hjælpe et nyt produkt på vej. Pludselig er man i gang med noget udvikling, der ikke nødvendigvis koster så meget, men hvor folk tror på, at det kan blive rigtig stort,« siger Lars Andersen.

Hårdt arbejde at fylde ordrebogen

Indtil videre er tre private og en offentlig bygning på Sjælland og Fyn blevet efterisoleret med produktet. Interessen for produktet er stor, men Lars Andersen og Bjarne Schjørring erkender også, at det har været hårdt arbejde at fylde ordrebogen.

»Vi oplever stor interesse ikke mindst fra ingeniører og arkitekter, men der er lang vej fra, at man siger, at noget er spændende, til at man rent faktisk begynder at projektere. Man må acceptere, at det tager lang tid at implementere et nyt materiale,« siger Bjarne Sjørring.

Han er dog ikke i tvivl om, at Briiso har et stort potentiale, og at efterspørgslen vil vokse. Fra at teglværket var en støtte for den nye virksomhed, ser man i dag Briiso som en attraktiv samarbejdspartner. Lars Andersen ser også fortrøstningsfuldt på fremtiden og begynder at have »ro i maven«.

»Vi har lige fået to højhuskomplekser i Aalborg i ordrebogen, så jeg er meget mere positiv end for bare 14 dage siden,« siger Lars Andersen.