Islandske rigmænd i åben krig

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabet efter Islands bankkollaps. Nu bruger rigmændene egne medier i kampen om eftermælet. Den tidligere Magasin-ejer hævder at være blevet chikaneret af en fuld journalist og afpresset af en advokat.

Björgolfur Thor Björgolfsson ejede Landsbanki og Straumur. Foto: Scanpix Jón Ásgeir Jóhannesson, storaktionær i Glitnir, konkurs med Baugur, der ejede Magasin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Skandalerne bliver ved med at vælte frem efter Islands økonomiske kollaps. Alene det seneste par døgn har budt på adskillige nyheder om ulovlige milliardlån fra Landsbanki til ejerkredsen, om topfolk i bankerne Glitnir og Straumur, der har flyttet milliarder ud af landet umiddelbart inden bankkollapset, og om den tidligere Magasin-ejer Jón Ásgeir, der har overført en skihytte til 36 mio. euro fra krakkede Baugur til sit private selskab.

Alle medier står ved deres historier, mens de udhængte rigmænd benægter. Billedet kompliceres dog af, at rigmændene samtidig er store aktører i den islandske mediebranche - og tilsyneladende ikke holder sig for gode til at udnytte det.

Mest radikalt går Jón Ásgeir til værks i landets største avis, Frettabladid, som han selv kontrollerer: Ikke bare har han fået trykt et dementi af historien om skihytten, der blev bragt i det konkurrerende Morgunbladid. Han hævder også, at historien er skrevet på baggrund af stjålne emails, der endda er blevet ændret, samt at journalisten flere gange har ringet og været beruset og truende, og at en advokat har forsøgt at presse penge af ham.

Tag pengene og løb
Til trods for den nærmest farceagtige polemik står historierne endnu til troende, og de kan få skæbnesvanger indvirkning på Islands fremtid.

Siden Islands banksektor kollapsede sidste efterår, har der været en lind strøm af sager, hvor højt placerede bankfolk og storaktionærer har lavet mystiske transaktioner lige fra at optage enorme lån i egne banker uden at stille sikkerhed, over aktiekøb gennem skattelykonstruktioner til at flytte aktiver til udlandet eller til ægtefæller.

Hidtil har det især været banken Kaupthing og detailimperiet Baugur, der har været i pressen, men nu er også Björgolfur-familien og deres banker kommet i søgelyset.

På den ene side er de nye historier bare mere af samme skuffe.

På den anden side er beløbene langt større, og samtidig er især Landsbankis tab særligt smertelige - det er nemlig en regning, som de islandske skatteydere kommer til at hænge direkte på, hvis staten som ventet indvilliger i at garantere for britiske og hollandske bankkunders indlån i Landsbankis internetbank, Icesave.

Oprøret ulmer
Der har været nogenlunde roligt siden folkelige protester fik afsat både regeringen, nationalbankdirektørerne og finanstilsynet først på året. Men udsigten til at den almindelige skatteborger kommer til at hænge på regningen for Icesave gør, at eventuelt urent trav i Landsbanki og hos Björgolfur Thor har potentiale til at få protesterne til at blusse op igen.

Helt oppe i regeringskredse har der været overvejelser om at fastfryse aktiver, hvis anklagerne viser sig at holde. Og da Björgolfur Thor og hans far bad om at få rabat på en kæmpegæld til Kaupthing, var det noget nær et folkekrav at svare blankt nej.

Sagerne har dog endnu potentiale til at skabe røre, først og fremmest fordi aftalen om Icesave endnu ikke er på plads - jo mere der kommer frem om Landsbanki, jo mere upopulær bliver aftalen.