Islandsk virksomhed kan ikke betale på grund af WikiLeaks

Mastercard og Visa vil ikke gennemføre betalinger fra virksomheder, de mistænker har noget med WikiLeaks at gøre. Det har foreløbig ramt én nordisk virksomhed

Foto: JONATHAN BAINBRIDGE
Vores eget betalingskortsystem Nets – tidligere PBS – bliver nu blandet ind i Mastercards og Visas blokering af betalinger til virksomheder, der på den ene eller anden måde har noget med WikiLeaks at gøre.

Nets har nemlig suspenderet en enkelt betaling på Island gennem datterselskabet Tellar:

»Mastercard og Visa har bedt os om midlertidigt at suspendere betalinger fra virksomheder, som de ikke ønsker at blive forbundet med. Og helt konkret har vi været inde og suspendere en enkelt betaling fra en virksomhed på Island,« siger Nets pressechef, Søren Winge.

Dermed har ingen danske virksomheder fået suspenderet deres betalinger, men det vil ske, hvis Mastercard og Visa vurderer, at de kan skade deres brands.De to internationale betalingskortsystemer har endnu ikke været særlig konkrete i forhold til, hvad der skal til for, at en virksomhed ikke længere kan foretage betalinger gennem dem.

Det er ikke alle, som har taget lige vel imod betalingskortenes suspension. Hackergruppen Operation Payback indledte i går et så massivt angreb, at det lykkedes at lukke Visas hjemmeside og umuliggøre betalinger med Mastercard i flere timer, mens kunder var ude på juleindkøb.

Også en schweizisk banks hjemmeside har været udsat for et voldsomt cyberangreb. Siden gik ned, efter det kom frem, at den havde frosset Wikileaks grundlæggerens Julian Assanges midler inde.