Islandsk detaileventyr ebber ud

Med Stramurs salg af Magasin- og Illum-aktiviteterne tynder det ud i de islandske engagementer i den danske detailbranche. ”Vi vurderede at tiden var inde,” lyder det fra det islandske investeringsselskab, der dog fortsat har detailvirksomheder i porteføljen.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var vild opstandelse, da den islandske rigmand Jon Asgeir Johannesen med langt hår og millioner på lommen i 2006 købte Magasin via sit investeringsselskab Baugur.

Det traditionsrige danske stormagasin var dog bare en ud af mange danske virksomheder i detailbranchen, der kom på islandske hænder i de følgende år – modevirksomheden Day Birger Mikkelsen, boligkæden Biva og senere stormagasinet Illum gik alle samme vej.

Men nu begynder det at tynde kraftigt ud i den islandske invasion herhjemme.

Den islandske bank – og senere investeringsselskab – Straumur overtog aktiverne efter Baugurs konkurs i starten af 2009, men meddelte i dag, at man sælger Magasin-ejendommene samt driften af Illum til medinvestoren, den pakistanske rigmand Alshair Fiyaz.

Tiden var inde


”Det har hele tiden ligget i kortene, at de kunne købe os ud, og for os var det et godt tidspunkt,” siger Oscar Crohn, direktør i Straumur, og fortæller at tiden simpelthen var inde til at sige farvel til stormagasinerne.

”Selvom vores oprindelige investeringshorisont var på fem til syv år så vil vi gerne realisere værdierne, når muligheden er der, og efter at Magasin er blevet solgt til Debenhams er der sket en positiv udvikling på den måde, at det har stabiliseret værdien på ejendomssiden. Vi vurderede, at tiden var inde, ” siger Oscar Crohn.

Fiyaz overtager Straumurs aktieandel på 50 procent i Solstra Holding – det joint venture pakistaneren og islændingene har drevet siden august 2009 - og som altså tæller stormagasinet Illum, samt Magasin-ejendommene i Lyngby, Århus og Odense.

"En god forretning"Driften af Magasin blev solgt til britiske Debenhams i november 2009, og dermed er der altså tyndet kraftigt ud i de islandske ejerskaber i dansk detailhandel.

Straumur ejer dog fortsat Biva og Day Birger Mikkelsen samt halvdelen af Magasin-ejendommen på Kgs. Nytorv.

Og ifølge Oscar Crohn har det danske detaileventyr ikke været helt ulykkeligt, selvom det aldrig var meningen, at Straumur skulle være stormagasinejer.

”Fra vores synsvinkel er det en god forretning i det format at vi i første omgang trådte ind i driften af stormagasinerne for at beskytte vores pant, da Baugur gik konkurs. Dermed har vi nu fået nogle af de penge, vi havde i pant, og vi er glade for at kunne realisere vores investeringer,” siger han.

Straumur har ifølge Oscar Crohn fortsat et sted mellem 135 og 150 investeringer,som det er meningen, at man vil realisere inden for en tidshorisont på fem til syv år.