Islandsk bankledelse stævnet for tre milliarder kr.

Tre tidligere direktører i banken bag Icesave er nu stævnet for over tre milliarder kr. af boet efter den krakkede bank. Det er bl.a. enorme lån til ejeren og spekulanten Thor Björgólfsson og hans far, der er under angreb. Og igen er også revisionsgiganten PriceWaterhouseCoopers under anklage.

Demonstration mod Icesave i Reykjavik Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islandske Landsbanki, der bl.a. stod bag den britiske internetbank Icesave, har stævnet de tre tidligere øverste chefer med et krav på 74 milliarder islandske kr., svarende til over tre mia. danske kr.

Banken gik ned sammen med Islands to andre storbanker i efteråret 2008, hvilket tvang hele landet til at søge om et hjælpeprogram fra IMF. Samtidig stod Landsbanki bag Icesave, hvis krak udløste en dyb og endnu uløst diplomatisk krise mellem Island og Storbritannien, og adskillige britiske kommuner har fortsat milliarder til gode i Icesave.

Bankens tidligere ledelse er stævnet med en påstand om, at banken har givet ulovligt store lån til nærtstående parter, bl.a. til et selskab tilhørende de to hovedejere Thor Björgólfsson og hans far, Björgólfur Gudmundsson. Begge stod bag store investeringer også i Danmark, hvor de bl.a. var medejere af ejendomsselskaberne Sjælsø og Property Group.Thor Björgólfsson har fortsat aktiver, mens faren - der i flere år ejede Premier League-klubben West Ham - endte i en af Europas største personlige konkurser nogensinde.

Ifølge islandske Visir.is retter stævningen sig også mod ulovligt store lån til den krakkede investeringsbank Straumur, som fortsat har store udeståender her i landet og som har haft både Magasin og Illum inde på egne bøger. Også Straumur var hovedsageligt ejet af Thor Björgólfsson.

Ifølge The Guardian kan også revisionsgiganten PriceWaterhouseCoopers (PwC) se frem til et erstatningskrav fra kreditorerne i Landsbanki-boet. Det er anden gang, at den internationale revisionsgigants islandske afdeling bliver indblandet i kæmpesøgsmål for sin rolle i Islands bankkollaps.

PwC er også blandt de stævnede i et 12 mia. kr. stort søgsmål i New York mod bl.a. tidligere Magasin-ejer Jón Ásgeir.