Islandsk bank skovler penge ind

Kaupthing Bank har fordøjet to store opkøb i Danmark og Storbritannien og er derfor nu klar til yderligere opkøb, der skal gøre banken til Nordens førende. Ilva bliver snart solgt.

Islandske Kaupthing Bank gør pt. særdeles gode forretninger og tjener en masse penge. Møbelforretningen Ilva er dog en klods om benet og ventes snart at blive sat til salg. Arkivfoto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Den islandske Kaupthing Bank havde et overskud på fire milliarder kroner i årets første seks måneder. Det er hele 44 procent bedre end i den tilsvarende periode sidste år, og banken er klar til nye store opkøb, oplyser bankens administrerende direktør Hreidar Már Sigurdsson.

»Vi er helt sikkert interesseret i at være en del af den fremtidige konsolidering i den nordiske finansielle sektor. Vi har ikke foretaget opkøb de seneste to år, hvor vi i stedet har fokuseret på at integrere tidligere opkøb. Men i dag har vi både den finansielle styrke og ledelseskraft til yderligere opkøb,« siger Hreidar Már Sigurdsson.

Han oplyser, at banken har et stærkt ønske om at blive større i specielt Norge og Finland.

»Vi er for små på de to markeder, men der er ikke mange muligheder for at købe noget i øjeblikket, og priserne er høje,« siger Hreidar Már Sigurdsson.

Kaupthing Bank er i løbet af ganske få år vokset fra at være en lille islandsk bank til at være Nordens syvende - største bank målt på markedsværdi. Det er sket ved aggressive opkøb i Danmark, Sverige og Storbritannien. I Danmark købte den islandske bank specialbanken FIH for mere end syv milliarder kroner i 2004. Det blev dengang betragtet som et dyrt køb, men Hreidar Már Sigurdsson har ikke fortrudt.

»Vi betalte over syv milliarder kroner for FIH, men banken giver et overskud på mere end en milliard kroner i år. Det er et tilfredsstillende afkast,« siger Hreidar Már Sigurdsson.

I England har banken brugt mange kræfter på investeringsbanken Singer & Friedlander, der blev købt for over seks milliarder kroner i 2005. Ifølge topchefen har de islandske ejere gennemført en vellykket turnaround.

Ilva en klods om benet
I modsætning til FIH og Singer & Friedlander har møbelkæden Ilva udviklet sig til en klods om benet på banken, efter at kapitalfonden Advent smed håndklædet i ringen og overlod møbelkæden til banken. Dokumenter, der er indleveret til myndighederne i England, viser, at drømmen om at gøre Ilva til en seriøs konkurrent til Ikea er strandet. Selskabet tabte langt over 100 millioner kroner, inden den første møbelforretning overhovedet åbnede. Der er åbnet i alt tre møbelforretninger og pumpet flere hundrede millioner kroner i projektet, som giver et dundrende underskud. Men Kaupthing Bank forventer at kunne præsentere en køber til underskudsforretningen i nær fremtid, fordi »møbelforretning« ikke er et kerneområde for banken, som Hrediar Már Sigurdsson.

Kaupthing Banks indtægter steg med 67 procent i første halvår, mens udgifterne kun steg med 29 procent.