Islandsk bank kræver milliarderstatning

De to islandske banker, Kaupthing og Glitnir, er allerede i myndighedernes søgelys. Nu er den tredje af storbankerne, Landsbankinn, også kommet med i puljen.

Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afviklingsselskabet, der har overtaget den islandske bank, Landsbankinn, forbereder et kæmpemæssigt erstatningskrav mod bankens tidligere ejere og ledelse, oplyser den islandske tv-station, Stöd 2.

Landsbankinn bliver på den måde den tredje af de islandske storbanker, der kommer i vridemaskinen. Først var det Kaupthing og siden Glitnir, mens det har skabt undren i Island, hvorfor ingen har rørt ved Landsbankinn.

Det islandske pengeinstitut er mest kendt for at stå bag netbanken Icesave, hvis konkurs har affødt et massivt tilbagebetalingskrav fra Storbritannien og Holland på op mod 30 milliarder danske kroner.

Ud over et erstatningskrav på 250 milliarder islandske kroner (godt 11 milliarder danske kroner) arbejder afviklingsselskabet også på at få gjort kontrakter til en værdi af 90 milliarder islandske kroner (fire milliarder danske kroner) ugyldige.

Landsbankinns afviklingsselskab har fået hjælp af en ekspertgruppe fra den britiske afdeling af revisionsfirmaet Deloitte & Touche til at undersøge bankens drift inden kollapset i efteråret 2008.

Herdís Hallmarsdóttir, der er bestyrelsesmedlem i afviklingsselskabet, siger til Stöd 2, at beslutningen om at anlægge en erstatningssag vil blive taget i løbet af næste uge.

Hun mener, at det er tvivlsomt, om der overhovedet findes noget af værdi i den oprindelige bank. Eksempelvis er to af Landsbankinns tidligere ejere gået konkurs siden kollapset.

Afviklingsselskabet vil også søge erstatning i et britisk forsikringsselskab, der skulle sikre Landsbankinn mod kriminel adfærd hos bankens daglige ledelse. Den forsikring repræsenterer en værdi på ni milliarder islandske kroner (400 millioner danske kroner).

/ritzau/