Islands skandale presser Storbritannien

Den stadigt voksende islandske bankskandale er ikke blot et problem for Islands regering. Også den britiske møder nu kritik.

Demonstranter samles udenfor Altinget i Reykjavik for at protestere imod lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ingolfur Juliusson
Forestil dig, at Stein Bagger – efter at have lænset IT Factory og de hjemlige banker – åbnede »Bagger Bank« i New York, underbød konkurrenterne og fik en kundebase så stor som Danmarks befolkning, snuppede indlånene og bagefter lod den danske stat hænge på regningen, svarende til halvdelen af Danmarks bruttonationalprodukt.

Sådan opsummerer en islandsk erhvervsmand de islandske bankers indtog i Storbritannien og den efterfølgende strid om regningen efter internetbanken Icesave. En strid, der har ført til nye stordemonstrationer i Reykjavik og har bragt den nyvalgte regering i mindretal i både parlamentet og befolkningen.

Den udvikling er sammenfaldende med, at skandalerne hober sig op oven på krakkene i storbankerne Kaupthing og Landsbanki; men som noget nyt er det ikke kun et problem for Islands politikere.

Med til historien hører nemlig, at det britiske Finanstilsyn ikke regulerede bankerne, men derimod overlod opgaven til den lille gruppe folk i Reykjavik, som Islands Finanstilsyn består af. Den del af skandalen har vakt kritik i Storbritannien og presser den britiske regering.

Læs hele artiklen i Berlingske Business Søndag