Islands parlament hasteindkaldes

Den islandske præsidents veto mod vilkårene i en bankaftale med Storbritanien og Holland, kaster landet ud i en politisk krise. Islands parlament hasteindkaldes og landets udenrigsminister nægter at rejse med præsidenten på statsbesøg i Indien.

Islands præsident, Olafur Ragnar Grimsson Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Olafur Ragnar Grimsson skal efter sit veto mod bankaftalen med Storbritanien og Holland, ikke alene kæmpe mod rasende regeringer i Storbritanien og Holland, men har også kastet Island ud i en alvorlig politisk krise.

Det islandske parlament ventes at haste-samtræde allerede den 8. januar, selvom det oprindeligt først skulle ske den 26. januar. Årsagen er, at landet er blevet kastet ud i politisk tumult, efter Olafur Ragnar Grimsson gik på tværs af parlamentets beslutning om, at overholde aftalen om kompensation til Holland og Storbritanien efter krakket i den islandske internetbank, Icesave.

En række islandske politikere har reageret med vrede efter præsidentens veto, som indebærer, at spørgsmålet om bankaftalen nu skal til folkeafstemning. En af regeringens fremtrædende medlemmer, udenrigsminister Ossur Skarphedinsson, afviser således nu at rejse på et officielt statsbesøg i Indien sammen med præsident Olafur Ragnar Grimsson.

Island accepterede i 2009 at kompensere Holland og Storbritannien med ca. 30 mia. kroner, penge som de to lande havde udbetalt til borgere, som havde mistet deres sparepenge på indlån i den islands-ejede internetbank Icesave.

Aftalen er blevet hårdt kritiseret i Island, bl.a. fordi den påfører hver islænding en gæld på omkring 90.000 kr. og fordi mange islændinge mener, at betingelserne er alt for gunstige for de to lande. Samtidig mener mange islændinge, at Island er blevet politisk tvunget til at indgå aftalen, hvis landet ikke skulle miste nødvendige lån.