Islands hårde krise

Den finansielle krise har ramt Island hårdere end de fleste andre lande. Her følger en række af de vigtigste datoer og episoder for Island under krisen.

Den islandske hovedstad, Reykjavik Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få lande er blevet ramt så hårdt af den finansielle og økonomiske krise som Island. For bare halvandet år siden svulmede landets økonomi, og en stribe islandske virksomheder havde gang i succesrige erobringstogter verden over. Men i oktober 2008 bristede boblen.

I dag er en stribe banker nationaliserede, mange virksomheder kæmper for overlevelse og landet er afhængig af omfattende udenlandske lån.

Nøgledatoer for Island siden krisens start:

7. oktober 2008
Den globale finansielle krise spreder sig til Island, hvor landets næststørste bank, Landsbanki, tvinges i betalingsstandsning af regeringen.

8. oktober 2008
Islands regering overtager kontrollen i Glitnir, landets tredjestørste bank.

9. oktober 2008
Islands regering tager kontrollen i landets største bank, Kaupthing. Island fastfryser store midler i de nationaliserede banker, herunder internetbanken Icesave, som bl.a. er store i Storbritanien og Holland. Island og Storbritanien rygende uenige om fastfrysningen af værdier for flere milliarder kroner.

28. oktober 2008
Island hæver diskontoen fra 6 til 18 pct., bl.a. efter pres fra IMF, International Monetary Fund.

19. november 2008
IMF godkender lån på 10 mia. kr. til Island. De nordiske lande, Rusland og Polen bidrager med yderligere 15 mia. kr., mens Tyskland, Storbritanien og Holland kommer med yderligere ca. 25 mia. kr.

2. december 2008.
Islands regering beslutter omfattende tiltag for at sætte gang i økonomien, herunder særlige gældsprogrammer.

26. januar 2009
Regerningen falder.

25 april 2009
Ny regering udpeges.

6. juni 2009
Den nye regering aftaler at kompensere britiske og hollandske bankkunder, som har mistet milliarder i forbindelse med krakket i islandske banker, herunder internetbanken Icesave.

29. juni 2009
Parlamentet vedtager skattestigninger og omfattende besparelser på de offentlige budgetter.

30. december 2009
Parlamentet vedtager at betale kompensation på 5,5 mia. dollar til britiske og hollandske bankkunder. Aftalen omfatter bl.a. trinvis betaling, samt en accept af lån med en rentesats på 5,5 pct.

5. januar 2010
Islands præsident, Olafur Grimsson, nedlægger veto mod vilkårene i aftalen om kompensation med Holland og Storbritanien. Aftalen skal nu gennem en folkeafstemning.