Island stemmer om milliard-tilbagebetaling

Islændingene går lørdag til stemmeurnerne for at tage stilling til en ny Icesave-lov. Folket er splittet.

ARKIV. Endnu en gang siger islændingene nej tak til Icesave-aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
- Jeg er bare træt af alt omkring Icesave!

Sådan lyder det fra den 28-årige islænding og antropologi-studerende Valdis Björk.

Hun var lørdag blandt de første, der troppede op på Rådhuset i Islands hovedstad, Reykjavik, for at stemme om den omdiskuterede Icesave-aftale.

Valdis Björk er en af de godt 230.000 stemmeberettigede islændinge, der til lørdagens folkeafstemning har valgt at stemme ja til aftalen, der handler om tilbagebetaling af milliarder af kroner til Storbritannien og Holland oven på netbanken Icesaves kollaps tilbage i 2008.

Det er dog langt fra alle islændinge, som Ritzaus udsendte medarbejder mødte på valgstedet, der er så skråsikre som Valdis Björk.

Der er mange, der stadig ikke vil være med til at betale for en bankkrise, de ikke selv har haft en jordisk chance for at kontrollere.

- Det er virkelig unfair, at vi skal betale for andres fejl. Ingen har bakket os op, kun præsidenten. Det var godt, han gav os chancen for at stemme, siger 51-årige Sigrun Vala Valgeirsd, der havde besluttet at sætte sit kryds i nej-boksen.

Det er anden gang inden for blot 13 måneder, at islændingene går til stemmeurnerne for at stemme om aftalen.

Sidst lød et rungende nej. Men denne gang er der lagt op til et dødt løb, og både valgobservatører, eksperter og befolkningen har svært ved at spå om afstemningens udfald.

Ifølge de seneste meningsmålinger har nejsiden dog vundet et lille forspring med 55 procent af stemmerne. Men mange islændinge har op til det sidste været i tvivl om, hvor de ville sætte deres kryds.

- Selv om vi får lov til at stemme, så er det virkelig svært at tage stilling til. Det er en dårlig situation lige meget hvad, siger 26-årige Egill Vidarsson.

Han endte dog alligevel med at stemme ja til aftalen, da han også håber, der snart kan komme en ende på konflikten.

Islændingene har frem til klokken 22 lokal tid til at afgive deres stemme. Først sent på aftenen ventes de første officielle optællinger at blive offentliggjort.

/ritzau/