Island skal stemme om Icesave

For anden gang nægter den islandske præsident at underskrive en lov, der skal lægge låg på den betændte erstatningssag, som har sit udspring i Landsbanki-krakket. (Opdateret kl. 18:36)

Olafur Ragnar Grimsson siger nej til Icesave-loven - igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Islands præsident Olafur R. Grimsson nægter at underskrive en aftale med Storbritannien og Holland om dækning af tabene i forbindelse med banken Landsbankis kollaps - den såkaldte Icesave-lov. Dermed bliver det øens borgere, der skal afgøre sagen, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Præsidentens beslutning kommer efter, at det islandske parlament med et klart flertal godkendte aftalen.

Olafur R. Grimsson siger, at han blot handler ud fra befolkningens interesse og henviser til, at 42.000 af nationens 318.000 indbyggere har skrevet under på en opfordring om at underkende loven.

"Der er opbakning til at befolkningen igen arbejder sammen med parlamentet i lovgivningsarbejdet," siger Grimsson ifølge Bloomberg.

Det er anden gang, at præsidenten nægter at skrive under på en lov, der skal lægge striden med Storbritannien og Holland i graven.

Hele balladen tager sit udgangspunkt i de højrenteindskud, som banken Landsbanki tilbød hollandske og britiske kunder under navnet Icesave. Da Landsbanki krakkede, mistede Icesave-kunderne op imod 30 milliarder danske kroner, og det er dem, som den britiske og hollandske regering har forsøgt at få en aftale i stand på vegne af.

I marts sidste år stod islændingene i samme situation som i dag. Parlamentet havde indgået en aftale med Holland og Storbritannien, men præsidenten nægtede også dengang at acceptere loven. Til den efterfølgende folkeafstemning sagde befolkningen klart nej, og siden er der så blevet arbejdet hårdt på at få en ny aftale i stand.

Det arbejde bar frugt i slutningen af året, hvor parterne blev enige om en aftale, der reelt skærer den islandske stats erstatning ned til 2,2 milliarder danske kroner. Men det har altså ikke tilfredsstillet præsident Grimsson.

Den islandske økonomi ligger stadig i ruiner efter krisen i 2008, og en aftale med Holland og Storbritannien er en forudsætning for, at den kan blive genoprettet. En lang række af de lån, som udlandet - deriblandt Danmark - har lovet Island er netop betinget af, at der kommer styr på Icesave-sagen.