Island overgiver sig: Tilbagebetaler milliarder

Altinget har stemt ja til en ny plan, der betyder, at landet tilbagebetaler 4 mia. euro til England og Holland.

De folkelige protester mod at tilbagebetale bankmilliarder har tidligere sat en kæp i hjulet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS

325.000 islændinge kan se frem til at skulle bøde for den store islandske bank Icesave, der krakkede, da finanskrisen ramte hårdest.

4 mia. euro – eller godt 93.000 kr. pr. islænding – har det islandske parlament, Altinget, således sagt ja til at tilbagebetale til England og Holland. Derved kan 400.000 hollændere og englændere se frem til at få nogle af deres penge tilbage. Penge, de ikke har set siden banken kollapsede i slutningen af 2008.

Se web-tv: 500 milliarder skal redde Europa

Aftalen mangler stadig at blive godkendt af Islands præsident, Olafur R. Grimsson, der for nylig har udtalt, at aftalen er langt bedre end den forrige. Altinget har tidligere sagt ja til en
tilbagebetalingsaftale, men efter store folkelige protester afviste præsidenten aftalen.

Den islandske finansminister, Steingrimur Sigfusson, mener, at tiden er rigtig nu.

- Mere end to-tredjedele af parlamentet støtter aftalen – og det er vigtigt i denne kontekst, og det gør mig mere optimistisk nu. Forhåbentligt ser vi snart enden på denne langvarige og svære sag, siger han.

Den nye aftale indbefatter i forhold til den tidligere, at Island får længere tid til at tilbagebetale og med en endnu lavere rente.

Island vil tilbagebetale pengene tilbage til England med en rente på 3,3 prcent mellem 20116 og 2046, hvor rente oprindelig var sat til 5,5 procent. Mange af pengene vil dog komme fra staten forventede salg af aktiver i den krakkede bank, Landsbanki, der oprindelig ejede Icesave.