Island: Landsbanki-ansatte løj over for finanstilsyn

Holland beskylder de islandske myndigheder for at have løjet om fremtiden for Landsbankis Icesave-konti, men nu beskylder Islands finanstilsyn ansatte hos Landsbanki for at have løjet over for dem om bankens sande finansielle situation.

Medarbejdere i islandske Landsbanki har løjet over for det islandske finanstilsyn, siger tilsynets direktør, Gunnar Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
I mandags fortalte Arnold Schilder, en tidligere chef i den hollandske centralbank, et parlamentsudvalg at de islandske myndigheder løj til deres hollandske modparter om den sande finansielle situation for Landsbanki, der via sin Icesave-internetfilial sugede milliarder i indskud fra britiske og hollandske bankkunder.

Men nu slår Island igen, og sender aben videre til medarbejdere i Landsbanki.

"Jeg vil ikke drage den konklusion, at islandske myndigheder løj, men derimod at de blev misinformerede, og derfor videregav misvisende information. Jeg kender ikke til nogen, der bevidst har løjet," siger direktøren for det islandske finanstilsyn, Gunnar Andersen, i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg.

Han oplyser til Bloomberg, at finanstilsynet modtog forkert og forfalsket information fra medarbejdere i Landsbanki, og at tilsynet derfor ikke fik indblik i den egentlige situation i Landsbanki.

Sammen med Kaupthing, Glitnir og Straumur-Burdaras kollapsede Landsbanki i oktober 2008, fordi nervøsitet om bankernes situation gjorde det umuligt for dem at skaffe livsnødvendig finansiering på de globale kapitalmarkeder. Alle bankerne blev nationaliseret, og det er endnu strækt usikkert, hvor mange penge kreditorerne får igen.

Islands Icesave-mareridt

Særligt Landsbanki har skabt problemer for Island, fordi hundredetusinder af bankkunder i Storbritannien og Holland blev fanget af Landsbankis kollaps, fordi de havde indlån i den internet-baserede Icesave-filial. Beløbene var så store, at den islandske indskydergarantifond ganske enkelt ikke havde pengene til at holde kunderne skadesløse.

Derfor endte de britiske og hollandske regeringer med at betale indskyderne, og har tilbudt Island et lån til dækning af udgiften. Men Islands præsident har nægtet at underskrive den lov, der skal autorisere lånet, og hele lånearrangementet skal derfor nu til folkeafstemning hos den stærkt kritiske islandske befolkning.

Sideløbende med skænderierne om Icesave har de islandske myndigheder i samarbejde med det britiske bagmandspoliti og kolleger i en række europæiske lande iværksat undersøgelser af, om der har fundet ulovligheder sted i bankerne. Islands økonomiminister, Gylfi Magnusson, oplyser til Bloomberg, at de hollandske anklager om løgnagtig information vil indgå i efterforskningen.