Island angriber nu dansk telebranche

Det islandske svar på TDC, Siminn, udfordrer nu det danske telemarked gennem opkøb af selskabet BusinessPhone. Dermed får islændingene stort set samtlige teleprodukter på hylden som TDC og kan angribe TDCs erhvervssalg direkte.

Endnu en stor teleoperatør kan være på vej ind i Danmark. Arkivfoto: Gitte Kjærbøl Fold sammen
Læs mere
Så lyder det igen: Islændingene kommer. Denne gang er det i den danske telebranche og hovedrollen spilles af det tidligere islandske telemonopol, der tidligere hed Iceland Telecom, nu Siminn. Berlingske Business erfarer, at selskabet står over for at opkøbe det næsten ukendte teleselskab BusinessPhone for et stort tocifret millionbeløb.

Købet kan få vidtrækkende betydning for det danske telemarked for erhvervsvirksomheder. For med ét bliver en af Islands vægtigste spillere en aktør på det danske telemarked. Bag Siminn står nemlig Kaupthing Bank, der også ejer FiH-banken blandt meget andet.

Købet vil, kombineret med islændingenes øvrige besiddelser i telesektoren i Danmark, betyde, at det islandske selskab kan tilbyde det samme til danske erhvervskunder – i hvert fald blandt små og mellemstore virksomheder – som TDC.

Med købet vil islændingene få adgang til et selskab, der har 1.500 danske virksomheder som kunder i det brede, danske mellemarked med virksomheder som Imerco, Thiele, Ruko, Ilva og Gyldendal. Og BusinessPhone dækker bredt. Selskabet er baseret på at levere omstillingsanlæg til virksomheder, men har siden bredt sig til at dække stort set hele paletten af avancerede ydelser til erhvervslivet.

BusinessPhone leverer mobiltelefoni gennem datterselskabet Prime Networks, og BusinessPhone leverer selv rå dataforbindelse samt fastnettelefoni til sammenlagt omkring 40.000 kunder. Dertil bredbånd i form af ADSL.

Mulig gammel joker
Siminn ejer desuden en stor aktiepost i det fællesnordiske teleselskab Nordisk Mobil Telefon, hvor norske Orkla også sidder med aktier. Nordisk Mobiltelefon ejer en licens på den gamle for længst uddøde teletjeneste NMT, der kører på 450 MHZ. Det var første variant af mobiltelefoni herhjemme, men det helt særlige ved denne teknologi i dag er, at den kan udbygges til en slags 3G-telefoni i direkte konkurrence med de store som TDC, Telia og Sonofon. Og det er hvad Siminn er i gang med herhjemme, erfarer Berlingske Business.

For Nordisk Mobil Telefon ejer licenser på telefoni i alle nordiske lande og dækker dermed de tre store spillere på det danske marked, der ellers i dag kontrollerer alt: Telia, Sonofon og TDC.

De tre har gennem en massiv opkøbsrus skabt sig et tredelt telemarked, hvor hovedparten af kunderne er under deres kommando. Det vil islændingene nu udfordre.

Hvad de islandske teleinvestorer reelt vil i Danmark står endnu ikke klart, men Siminn vil efter opkøbet stå med så stor bredde på markedet i form af teleprodukter, at de kan gøre TDC rangen stridig samt overbyde Telia og Sonofon i udvalg. For med i den islandske telefamilie er IT-integratoren Sirius IT, der kan stå som alternativ til de etablerede spillere på det danske marked.

Mest aggressive
Siminn er ejet af et konsortium bestående af Bakkavör og Islands mest aggressive bank Kaupthing, der for godt to år siden købte statens andel på 97 pct. af aktierne i teleselskabet for godt seks mia. kr. Og der er god mening i at tilbyde islandsk telefoni i Danmark efter striber af islandske opløb herhjemme. FiH, Merlin, Sterling, Magasin, Illum, Keops og Atlas Gruppen, Royal Unibrew og medieselskabet 365 med Nyhedsavisen er under islandsk kontrol og kan nu få et islandsk-dansk tilbud på telefoni, der dækker både selskabet og ejeren bag.

Berlingske Business erfarer, at flere store teleselskaber har set på BusinessPhone, men at det altså bliver islændingene der løber med selskabet.

Seriøs spiller
John Strand, ekspert i telesektoren, ser mange muligheder for det islandske teleselskab med opkøbet.

»Det er oplagt at se efter selskaber, der kan være et alternativ til de tre store, TDC, Telia og Sonofon, der sidder på markedet, og her har islændingene flere fordele. Dels har de adgang til kapital, og de har adgang til teknologi. Så det her kan blive en meget seriøs spiller på det lukrative erhvervsmarked, og på det område er der flere oplagte opkøbsemner at udbygge selskabet med,« siger John Strand.

Nordisk Mobiltelefons muligheder for at blive en spiller på mobilt data ser han som en joker.

»De kan få det svært i Danmark i konkurrence med de andre teleselskaber, og i Sverige er det svært, fordi der er stor dækning. Norge ser mere fornuftigt ud for dem.«

BusinessPhone er stiftet af Nils Palmqvist, der er startet med at tilbyde omstillingsanlæg til danske virksomheder, og så har udvidet herfra. BusinessPhone er stiftet i 1994. Dertil hører flere selskaber, blandt andet teleselskabet Prime Networks, stiftet i marts 2000 samt CTI Billing Systems.

Nils Palmqvist har ingen kommentarer til sagen.