Islændingenes sidste omgang med Magasin og Illum

Både Magasin og Illum styres af islandske interesser. Den økonomiske nedtur resulterer nu i, at to traditionsrige detailhandelshuse igen er i spil. Begge huse har en meget farverig ejerhistorie. Men pengestærke købere står ikke på spring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islændingene har kastet terningerne til endnu en omgang Matador med nogle af de bedst beliggende ejendomme i København. Både Magasin-ejendomme og den store Illum-ejendom på Strøget er i spil. Sælgerne (islandske investorer) fattes penge. Også nogle af køberne fattes dog penge nok til at gå ombord i så store handler. Kreditterne sidder ikke længere så løst i bankerne.

Men på sidelinjen står en håndfuld pengestærke købere, som har kontanter at gøre godt med, og på et tidspunkt hvor »cash is king«, kan disse købere lade ejerne stege på panden, før de slår til. Med udsigt til økonomisk recession i endnu en del kvartaler stiger priserne på Magasin- og Illum-ejendommene næppe. Tværtimod er det mere sandsynligt, at de falder i takt med det faldende privatforbrug.

Højt spil
Men selvfølgelig spilles der højt spil. Opgaven for de hårdt pressede sælgere er at give indtryk af stor købelyst.

Billedserie: Magasin i ord og billeder

Både Magasin og Illum har i de seneste årtier været igennem en hård, finansiel »tour de force« med op- og nedture, dog klart flest nedture. Magasin har i en årrække været styret af Wedellsborg-familien, som også har aktiviteter inden for rederidrift. Familien er fjerne slægtninge af Magasin-stifterne Wessel og Vett. Wedellsborg-familien fattedes dog på et tidspunkt penge til selv at løfte Magasin, og derfor kom bankforbindelsen, Jyske Bank, ind som meget modstræbende storaktionær i det næsten konstant stagnerende Magasin. I realiteten kørte Magasin i flere år på randen af et sammenbrud, indtil konjunkturerne pludselig løftede, ikke bare detailhandelsdriften i Magasin, men især også ejendomsværdierne.

Detailkonge
Jyske Bank kom ud af sit Magasin-eventyr ved at sælge til den fremadstormende islandske detailhandelskonge, Jon Asgeir Johannesson, der med sin Baugur-koncern købte flittigt op, ikke bare i Danmark, men også i den øvrige del af Europa. Kort efter overtagelsen af Magasin blev detailhandelsdriften og ejendomsdriften skilt ud i to selvstændige koncerner. Præcis hvad der var op og ned på de mange handler, der blev foretaget, er ikke helt let at følge.

Jon Asgeir og Baugur-koncernen er imidlertid sidenhen kollapset. Aktiviteterne er overtaget af den islandske finanskoncern Straumur, som nu i realiteten kontrollerer ikke bare detailhandelsdriften men også ejendomsdriften på Kongens Nytorv, hvor Magasin er hjemmehørende. Dog har også Birgir Thor Bieltvedt - den tidligere Pizza-konge – en ejerandel, men hvor stærk eller svag han er svæver i det uvisse.

Med til at komplicere fremtiden for Magasin-ejendommen på Kgs. Nytorv er Wedellsborg-familiens ejerandel. Det er Wessel & Vett-Fonden, der står som ejer af halvdelen af Magasin-ejendommen, men denne fond har ikke selv penge til at kunne løfte noget. Fonden er dog ifølge sin fundats forpligtet til at udøve dette ejerskab, og derfor kan en køber af Magasin-ejendommen på Kgs. Nytorv blive tvunget til at arbejde sammen med Wessel & Vett-fonden om det fremtidige ejerskab.

Største finansielle kreditor på Kgs. Nytorv er i øvrigt lidt overraskende landbrugets kreditinstitut, DLR Kredit, med et lån på 935 mio. kr. Herefter i prioritetsrækkefølgen ligger det tyske institut Hypo Real med 124 mio. kr. Kilder i det københavnske ejendomsmarked tvivler på, at ejendommen på Kgs. Nytorv i dag skulle være så meget værd i handel og vandel. DLR må endda kun belåne 60 procent af værdierne, og det vil sige, at DLR på et tidspunkt har vurderet denne ejendom til at være 1,5 mia. kr. værd.

Salgsrygter
Direktør i DLR, Bent Andersen, er helt rolig ved dette arrangement. Han er fuldt overbevist om, at ejendommen i dag langt overstiger en milliard i værdi. Han kender alene eventuelle salgsrygter fra medierne. DLR har dog sikret sit pant med en særlig garanti fra en gruppe af de pengeinstitutter, der ejer DLR.

Illum-ejendommen på Strøget har også en meget farverig historie. Mest kendt i nyere tid er makkerparret Kay Wilhelmsen og Jordans aggressive opkøb af Illum sidst i 1980erne, hvor i øvrigt også Magasin var i spil. Ejendomsmatadoren Wilhelmsen og advokat Jens Jordan, som døde for et par år siden, var et slagkraftigt makkerpar, men heller ikke deres forsøg på at skabe penge på Illum lykkedes.

Siden har andre investorer været inde over Illum, blandt andet det amerikanske investmentfirma Merill Lynch, som for nogle år siden solgte Illum-ejendommen til den islandske Landic-gruppe.

Nu er også ejendomskoncernen Landic hårdt presset. Landics største aktionær, Stodir (tidligere FL Group) er i betalingsstandsning. Stodir ejer 40 procent af Landic. En anden stor aktionær er Jon Asgeir Johannessens kone. Men eftersom Jon Asgeirs Baugur nu er endt i Straumur-koncernen, vurderes det, at Straumur i realiteten også kontrollerer Illum. Illum-ejendommen er finansieret af Nykredit med førsteprioritet, og længere ude i rækkefølgen ligger den tyske Areal Bank med et stort lån.

Følger man de to stolte detailhandelshuses ejerskaber, ender de i begge tilfælde i Island – både drift og ejendomme.

Umiddelbart betragtet synes der at være friværdier både i Magasin-ejendommene og Illum-ejendommene. Der er dog uklarhed om, hvor meget de senere års værdiopskrivninger igen skal skrives ned. Og det er uklart, hvor presset og hvor sulten de islandske ejere er.