Islændinge tabte 110.000 kr. om dagen

Debenhams i Fields var en kostbar affære for de islandske storkøbmænd. Pengene fossede ud af kassen hver evige eneste dag i de to år, hvor stormagasinet holdt åbent. Nu er det omdannet til Magasin, og det går bedre, siger direktøren.

Debenhams i Fields gav et kæmpe underskud hver eneste dag. Nu er forretningen omdannet til en afdeling af Magasin. Adm. direktør Jon Björnsson ser lyst på fremtiden, men erkender, at det tager tid, inden der kan opvises et overskud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen.
De islandske ejere af Debenhams i shoppingcentret Fields tabte 110.000 kroner hver eneste dag, stormagasinet holdt åbent. Debenhams blødte økonomisk på den måde i to år, inden ejerne trak i nødbremsen i efteråret 2006.

Den katastrofale kurs afsløres af regnskaberne i DBH Denmark, som Debenhams resultater hidtil har været skjult i.

I det seneste regnskabsår, der gik fra 1. marts 2005 til 28. februar 2006 havde Debenhams en omsætning på blot 51 millioner kroner, mens resultatet af anstrengelserne resulterede i et underskud på hele 36,2 millioner kroner. Med lidt flere end 300 åbningsdage om året, fossede der dermed over 110.000 kroner ud af kassen hver dag. Resultatet af driften var faktisk endnu ringere, hvis ikke et tidligere moderselskab havde strøget en gæld på 16,8 millioner kroner, som ledelsen har bogført under »andre driftsindtægter«.

Planer blev forpurret
Islændingene havde ellers store planer med Debenhams i Danmark, og luftede muligheden for at åbne flere afdelinger.

»Der er nok plads til tre Debenhams stormagasiner i Danmark, men jeg ønsker ikke at oplyse, hvor de kan blive placeret,« sagde den islandske storkøbmand Jon Asgeir Johannesson til dagbladet Børsen i 2001.

Da Fields åbnede i Ørestaden i 2004 lød beskeden, at Debenhams, som islændingene havde tilladelse til at drive på franchisebasis, skulle omsætte for 380 millioner kroner i løbet af tre-fire år.

I dag er Debenhams lukket, akkurat som Debenhams i Sverige er lukket efter massive tab. Debenhams i Fields er omdannet til en afdeling af Magasin, og ifølge Magasin-direktøren Jon Björnsson går det nu meget bedre i den 8.000 kvadratmeter store forretning i Fields.

»Det går meget bedre. Salget er steget med 25-30 procent,« siger Jon Björnsson, der indrømmer, at det vil tage tid, inden der er overskud på at drive stormagasin i Fields.

Et af problemerne er ifølge Jon Björnsson, at Fields i høj grad et et »weekend-shoppingcenter«, og at der derfor ikke er ret mange kunder i begyndelsen af ugen. Det er uklart, hvor hurtigt islændingene kan slippe ud af lejekontrakten i Fields, og ifølge Jon Björnsson er det overhovedet ikke på tale.

»Vi vil være i Fields, og vi er overbevist om, at det bliver et godt sted i løbet af 5-10 år,« siger Jon Björnsson.

Mens Magasin et langt stykke ad vejen var en ejendomsinvestering for de islandske købmænd, har der ikke været nogle ejendomme at sælge fra for Debenhams, der boede til leje i Fields.

Magasin ejes delvist af M-Holding, der igen ejes af investeringsselskabet Baugur, der styres af Jon Asgeir Johannesson, der tilhører en af de mest betydningsfulde familier i det lille islandske samfund. Det var også Baugur, der ejede retten til at drive Debenhams på franchisebasis i Skandinavien.