Islændinge køber krise-ramt bank

Den islandske Kaupthing Bank har købt den hollandske investeringsbank NIBC for 22,2 milliarder kroner. Købet sker blot en uge efter, at NIBC gik den tunge gang til offentligheden med besked om, at banken har tabt et betydeligt beløb på den såkaldte subprime-krise i USA.

NIBC har tabt over en milliard kroner på investeringer i det amerikanske boligmarked, der har været ramt af voldsomme rystelser den seneste tid. I forbindelse med købet har Kauphting betinget sig, at sælgeren tager tabet på de risikofyldte investeringer i USA.

"En del af aftalen er, at sælger overtager den amerikanske portefølje. Forretningen i den bank vi overtager, har gået ganske godt i flere år," siger Sigurdur Einarsson, der er arbejdende bestyrelsesformand for Kaupthing Bank.

NIBC blev etableret som De Nationale Investeringsbank i Holland i 1945, og bankens historie minder på den måde om FIH, som Kaupthing Bank købte for godt syv milliarder kroner i 2004.

Med købet opnår Kaupthing Bank mindre afhængighed af udviklingen i den turbulente islandske økonomi. Det har været et klart mål for ledelsen i banken, at bankens indtægter i stigende grad skal komme fra forskellige lande.

Det er blot to år siden NIBC senest fik ny ejer. Den gang stod en tidligere ansat fra investeringsbanken Goldman Sachs, Chris Flowers, i spidsen for et konsortium med blandt andre ABN Amro, spanske Banco Santander, forsikringsvirksomheden Delta Lloyd og japanske Shinsei Bank.