Islændinge betalte sheik formue for at sløre falsk aktiekøb

To topfolk fra FIH-ejeren, Arion Bank, er blevet fanget på en båndet telefonsamtale. Den afslører kreative krumspring i forsøget på at redde islandske Kaupthing Bank fra krak. Læs samtalen her.

Foto: Scanpix
To højt placerede medarbejdere i Arion Bank, der bl.a. ejer Danmarks femtestørste bank FIH, er blevet fanget i en uheldig telefonsamtale ifølge den islandske formiddagsavis, DV.

Samtalen - gengivet nederst i denne artikel - fandt sted, mens medarbejderne var i den krakkede islandske Kaupthing Bank, og afslører, at banken selv finansierede et køb af aktier i Kaupthing for 1,4 mia. danske kr. kort før krakket - og forsøgte at skjule det ved at kanalisere pengene over en række skuffeselskaber på de Britiske Jomfruøer.

"Er det for at slette sporene, eller hvorfor bliver det gjort sådan?," spørger Kaupthings interne revisor, Lija Steinthórsdóttir, da hun får forklaret transaktionens opbygning.

"Ja, det er faktisk gjort for at skjule, at Óli (Ólafur Ólafsson, storaktionær i banken, red.) ejede halvdelen, forstår du," svarer den daværende erhvervschef i Kaupthing, Halldór Bjarkar Lúdvígsson.

Samtidig betalte banken 50 mio. dollar for, at sheiken Mohammed Al-Thani fra Qatars kongefamilie lagde navn til købet af aktieposten på fem pct. umiddelbart inden bankens krak.

"Men hvad var de amerikanske dollar til, hvordan skulle de bruges?," spørger revisoren.

"Det var grundlæggende bare en belønning, som sheiken skulle have for at være med," lyder svaret.

Islands særlige anklager efterforsker transaktionen, og en række tidligere topfolk i banken, herunder den daværende adm. direktør og bestyrelsesformand, er anklaget for bl.a. omfattende markedsmanipulation.

Chef i den nye bank


Halldór Bjarkar Lúdvígsson er i dag chef for corporate banking i Arion Bank, der er den fortsættende del af Kaupthing. Han har over for myndighederne fortalt, at det var "drengene i Luxembourg" - dvs. bankens Luxembourg-afdeling - der designede transaktionen, mens tidligere Kaupthing-CEO Hreidar Már Sigurdsson og Luxembourg-direktøren Magnús Gudmundsson gennemførte den.

Begge har været fængslet i Island og er nu pålagt udrejseforbud.

Den tidligere så mægtige, arbejdende bestyrelsesformand i Kaupthing, Sigurdur Einarsson, er eftersøgt via Interpol af de islandske myndigheder, men har bopæl i London, hvor han ikke kan udleveres fra.

Glad for fup-aktionær

Sheikens påståede aktiekøb den 22. september 2008 blev udnyttet til at demonstrere opbakning om banken, få uger før alle Islands tre store banker krakkede.

Topchef Sigurdur Einarsson sagde dengang:

"Vi er løbende fokuseret på at tiltrække nye investorer til banken, og vi er glade for at se, at vores strategi til at øge diversiteten af vores aktionærer har båret frugt."

Samtalen mellem Halldór Bjarka Lúdvígsson (HBL) og intern revisor Lilja Steinthórsdóttir (LS) tegner dog et mere broget billede af den virkelige strategi.

Afslørende telefonsnak

HBL: Men grundlæggende var det sådan her: Der var to BVI-selskaber (BVI er de Britiske Jomfruøer, red.) Serval og Gerland...

LS: Ja.

HBL: Óli (Ólafur Ólafsson, storaktionær i Kaupthing, red.) ejede det ene og sheiken det andet

LS: Ja, sheiken ejede Serval og Óli ejede Gerland.

HBL: Og de fik 13 mia. islandske kr. hver... eller omkring 12,8 mia.

LS: Ja, rigtigt.

HBL: Som de sendte ned til Choice...

LS: Ja.

HBL: og Choice lånte derefter pengene til Q Finance Iceland (der købte aktierne i Kaupthing, red.).

LS: Ok, hvorfor blev Choice stiftet, eller hvilket slags selskab var det?

HBL: Det var endnu et selskab fra BVI (Britiske Jomfruøer, red.), forstår du.

LS: Ja, er det for at slette sporene, eller hvorfor bliver det gjort sådan?

HBL: Ja, det er faktisk gjort for at skjule, at Óli (Ólafur Ólafsson, red.) ejede halvdelen, forstår du.

LS: Ja, ok.

HBL: Den eneste måde at få "flaget" på (rapporteret sheikens ejerskab af over fem pct. i Kaupthing) var det selskab, ejet 100 pct. af sheiken.

(...)

LS: Men hvad var de amerikanske dollar til, hvordan skulle de bruges?

HBL: Det var grundlæggende bare en belønning, som sheiken skulle have for at være med.

(...)

HBL: Og rent faktisk blev sheiken lovet, at han ville få 50 mio. dollar.

LS: Ja.

HBL: Med det samme.

LS: Ja.

HBL: Som, ser du, som... ja, altså som betaling for at låne sit navn til det her, forstår du.