Isenkrambosser får millionbonus

Topcheferne for de to isenkramkæder bag blandt andet Inspiration og Kop & Kande vil blive forgyldt ved et salg til kapitalfonden Altor. Omkring ni mio. kr. er der i vente til de to chefer bag kæderne, hvis salget går igennem.

Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Hvis salget af isenkramkæderne Dias og Bocom, der står bag forretningerne Inspiration, Kop & Kande, Din Aktive Isenkræmmer og De Frie Isenkræmmere, går igennem, er der en millionbonus til deling mellem de to adm. direktører, Jørgen Andsbjerg og Lars Aaen.

I tilbudsdokumentet er der afsat i alt tre pct. af den forventede samlede salgspris på 1,5 mia. kroner til forskellige omkostninger i forbindelse med handelen, herunder en bonus til de to topchefer. Bonusen er ikke offentlig, men formanden for Dias-bestyrelsen Jørgen Højrup Jensen siger, at der er tale om et étcifret millionbeløb.

»De får et etcifret millionbeløb tilsammen. Det synes vi er yderst rimeligt for at sætte processen i gang uden at vide, om de har et job bagefter,« siger Jørgen Højrup Jensen, der selv ejer en Kop & Kande i Farsø.

Bestyrelserne har mod sædvane valgt at holde bonusen hemmelig for medlemmerne. Normalt oplyser selskaber i forbindelse med en overtagelse, hvad den økonomisk vil betyde for ledelsen.

»Deres bonus er et privatforhold. Vi har valgt at lade det være op til direktørerne selv, om de ville fortælle, hvor meget de er på,« siger han.

I Bocom blev der i 2005 - der er ikke offentliggjort regnskab for 2006 endnu - betalt knap to mio. kroner i løn og bestyrelseshonorar. I følge Berlingskes oplysninger går en femtedel af handelsomkostningerne til bonus, svarende til ni mio. kroner ved omkostninger på 45 mio. kroner. Det fremgår ikke af regnskaberne for Dias, hvad direktør Jørgen Andsbjerg og Dias-bestyrelsen får i løn.

»Dit livs tilbud«

Men hvorfor giver man overhovedet bonus til direktionen i forbindelse med et salg?

»Bonus bliver givet for at sikre, at det bliver et ordentligt salg, og at der er 100 procent fælles interesser mellem bestyrelse og direktion omkring salget,« siger formanden for Bocom, Jes Frederik Andersen.

Men en direktør er jo ansat til at gøre, hvad bestyrelsen vil have, så der kan vel være fælles interesser for salget også uden bonus?

»Det mener vi ikke,« siger han.

Men normalt giver man en bonus på grund af den ekstra arbejdsopgave, der er i forbindelse med et salg?

»Ja, men der er jo også det, jeg lige har sagt,« siger Bocom-formanden.

I forbindelse med buddet har de to direktører på vegne af bestyrelsen udarbejdet en bog med den positive titel: »Dit livs tilbud.« De to direktører har skrevet under på udgivelsen på vegne af bestyrelsen, hvilket virker lidt usædvanligt for en kæde af den type.

»I sådan en type foreningsejet kæde vil bestyrelsen ofte have enorm meget magt, så det er måske lidt non-standard,« siger professor Steen Thomsen fra Handelshøjskolen i København.

Han er ekspert i god selskabsledelse, men har ikke noget konkrete kommentarer, da han ikke har set pjecen om købstilbuddet.

Generelt er det dog sådan, at bestyrelse og direktion skal kommunikere neutralt i den form for overtagelsessituationer for at sikre upartiskhed.

For børsnoterede selskaber er reglerne klare. Her skal bestyrelsen komme med en anbefaling af et overtagelsestilbud og liste både negative og positive sider ved en overtagelse. Reglerne for unoterede selskaber siger dog intet om det.

Åbent for konkurrence

Bogen fra Dias og Bocom nævner da heller intet om, hvad der sker, hvis man som butiksejer siger nej til, som der står, at være »med til at skabe fremtiden« for kæderne. Til gengæld står der en masse om »de rige økonomiske muligheder« der ligger i en overtagelse.

Jeg kan ikke finde noget i bogen om, hvad der sker, hvis man siger nej til tilbudet?

»Hvis man siger nej, så kører man jo bare videre som hidtil,« siger Jes Frederik Andersen.

Nogen medlemmer har sagt til os, at det på møder er blevet udtrykt sådan, at hvis man siger nej til det her, så risikerer man konkurrence fra en ny butik i nærområdet ejet af kapitalfonden?

»Det er ikke rigtigt. Det har vi aldrig sagt. Men man har altid risikeret, at der kunne åbne en butik lige i nærheden af ens egen, hvis man ikke gjorde nok for at udnytte lokalområdets indtjeningspotentiale, så det er der ikke noget nyt i. Det er jo ulovligt at lave eksklusivaftaler med hensyn til lokalområder i Danmark,« siger Jes Frederik Andersen.

Ifølge Berlingskes oplysninger har Dias udvalgt Altors bud efter bud fra 12 kapitalfonde.