Isenkræmmersalg aflyst i 11. time

Kapitalfonden Altor, der skulle have købt isenkræmmerne Inspiration, Kop & Kande, Din Aktive Isenkræmmer og De Frie Isenkræmmere, kunne ikke låne penge nok til at få handlen på plads, så salget er aflyst i 11. time. Vi er holdt for nar, siger direktøren for Inspiration, Lars Aaen. Isenkræmmere skal nu punge ud med omkring 40 mio. kroner.

Det er ikke lutter idyl at blive kurtiseret af en kapitalfond. Således må 189 medlemmer af isenkræmmerkæderne Inspiration, Kop & Kande, Din Aktive Isenkræmmer og De Frie Isenkræmmere nu sande, at de mange millioner, de har brugt på at blive solgt, er forduftet uden resultat,

Kapitalfonden Altor havde forventet at låne penge hos erhvervsbanken FIH, men tilsyneladende kunne det ikke lade sig gøre. Partner hos Altor Denis Viet-Jacobsen sagde ifølge Lars Aaen, direktør for Bocom, indkøbssamarbejdet bag Inspiration, til ham i dag (i går, red.) over telefonen, at finansieringen ikke kunne falde på plads.

»Han sagde, at for at det skulle falde på plads, skulle Altor skyde mere egenkapital ind i handlen, men det var fonden ikke parat til, for det ville skade afkastet på deres investering,« lyder det fra en tydeligvis irriteret Lars Aaen til Berlingske Business.


Direktøren har selv kørt forhandlingerne med kapitalfonden sammen med Jørgen Andsbjerg fra Dias, der står bag de øvrige frivillige kæder. De to chefer havde sikret, at 74 pct. af de 189 isenkræmmere havde sagt ja til budet på op mod 1,4 mia. kroner for kæderne.

Dertil kommer, at isenkræmmerne ud af egen lomme har betalt for al såkaldt due diligence, det vil sige gennemgang af forretningen inden salg, med deres personlige revisor. Lars Aaen anslår, at det i alt har kostet i omegnen af 40 mio. kroner.

»Vi har henvendt os til vores jurister for at få en vurdering af sagen. Vi holder møde i morgen aften for at få afklaret, hvad vi nu gør,« siger Lars Aaen.

Kæderne havde forhandlet eksklusivt med Altor, da tre kapitalfonde meldte sig som interesserede i at overtage kæderne. Det er tvivlsomt, om det nu kan lade sig gøre at sælge kæderne til anden side.

»Når en kapitalfond springer fra en handel, vil de andre formentlig tænke, at der var noget i handlen, der ikke var, som det skulle være,« siger Lars Aaen.

Holdt for nar
Han understreger, at det selvfølgelig er i orden, at man trækker sig fra en handel. Han er blot irriteret over, at Altor har trukket sig så sent.

»Jeg ønsker en offentlig debat om den her side af kapitalfondenes virke. Det har sat en ridse i lakken i mig omkring kapitalfonde. Sådan kan man ikke holde folk for nar,« siger chefen for Inspiration.

Processen omkring salget har kørt siden årsskiftet, og i den periode har isenkræmmerne indstillet sig på at skulle afhænde deres livsværk. Lars Aaen mener, at fonden har trådt isenkræmmerne over tæerne på trods af, at kæderne har gjort alt, hvad de skulle for at få handlen til at falde på plads.

Lars Aaen spurgte Altor, om fonden havde søgt finansiering andre steder, men Denis Viet-Jacobsen sagde, at det havde fonden ikke.

»Det lyder mærkeligt. Selvfølgelig kan man få et lån til at falde på plads, hvis man er indstillet på at forhandle om vilkårerne,« mener chefen for Inspiration.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Denis Viet-Jacobsen.