Irsk morads kræver solid grundrens for milliarder

Danske Bank har placeret irske udlån for over 44 milliarder kroner i afviklingsafdelingen kaldet non-core. 18 friske milliarder kroner er netop læsset over i non-core oven på den endelige nedlukning af bankens fejlslagne irske eventyr.

Danske Bank besluttede torsdag at lukke National Irish Bank, som banken opkøbte i 2004 under navnet Northern Bank. Foreløbig har det kostet Danske Bank adskillige milliarder kroner. Arkivfoto: Andy Rain/EPA
Læs mere
Fold sammen

Selv om Danske Bank har besluttet med kort varsel at lukke resterne af den ramponerede irske bank National Irish Bank og sende alle privatkunder videre til andre banker, kommer Danske Bank til at tumle med de irske problemer i en lang årrække.

Næsten hundrede af Danske Banks ansatte er udelukkende beskæftiget med at få ryddet op og lukket oven på bankens irske mareridt. De kæmper med at skaffe sig af med den del af bankens milliardudlån, som Danske Bank helst vil være fri for.

Det drejer sig om udlån for 26,6 milliarder kroner, der er placeret i bankens afviklingsafdeling kaldet non-core. Med den endelige lukning af Danske Banks irske mareridt har afviklingsafdelingen fået tilført yderligere 18 milliarder kroner. Det samlede non-core udlån vedrørende Irland løber således op i over 44 milliarder kroner, viser tal i den slide-præsentation, som Danske Banks nye topchef, Thomas Borgen, fremlagde torsdag.

Udlånene stammer fra det eventyr, som Danske Banks tidligere ledelse personificeret ved daværende ordførende direktør Peter Straarup, daværende bestyrelsesformand Alf Duch-Pedersen og daværende næstformand Eivind Kolding, i 2004 kastede sig ud i.

De ville have deres del af bankforretningerne på det boomende irske marked og udlånte milliarder og atter milliarder af kroner til kulørte ejendomsmatadorer og entreprenører af den type, som banken undgik at engagere sig i herhjemme.

Den foreløbige regning for mareridtet lyder på over 30 milliarder kroner. Det er penge, der allerede er nedskrevet, men regningen ventes i hvert fald at vokse med op mod to milliarder kroner, hedder det i Danske Bank i regnskabsmeddelelse for tredje kvartal.

De 89 ansatte i oprydningsafdelingen, der har englænderen Peter John Hughes i spidsen, har det forløbne år knoklet med at nedbringe de uønskede lån ved at sælge ejendomme, som banken har måttet overtage, samt afvikle engagementer og konstatere tab.

For at tage den sidste kategori først, så har non-core-afdelingen ifølge tredje kvartalsmeddelelsen nedskrevet en lille milliard kroner siden 1. oktober 2012. Det er også lykkedes at sælge en del ejendomme, nemlig 230 i løbet af de første tre kvartaler af 2013, og det samlede udlån er faldet med knap syv milliarder kroner i forhold til for et år siden.

Men der er lang vej igen. Per 1. oktober har Danske Bank ikke mindre end 886 – ottehundredeogseksogfirs – ejendomme til salg, men banken oplyser, at den har modtaget tilbud eller har købsaftale ude på de 675.

De kedelige udlån i non-core vedrører i stort omfang ejendomme, og Peter John Hughes og hans folk arbejder ifølge kvartalsmeddelelsen stadig med at slippe af med ejendomslån for næsten tolv mia. kr., der er ydet irere med erhvervsejendomme og irske privatkunder med boligejendomme.

Da boligboblen sprang, forsvandt Danske Banks sikkerhed i ejendommene i stort omfang, og belåningsgraden til private non-core-kunders ejendomsinvesteringer udgør i dag hele 118 procent. Dette skyldes ikke, at Danske Bank har været særlig generøs over for sine kunder, men at ejendommene er faldet voldsomt i værdi, siden lånene blev ydet.

Trods frasalg og nedskrivninger er volumen i afviklingsafdelingen non-core med ét slag vokset med 18 milliarder kroner. Det er størrelsen på udlånet til de irske kernekunder, der hidtil ikke har været kategoriseret som kernekunder. Da Danske Bank i sidste uge besluttede at lukke for alle tilbageværende privatkunder og mindre erhvervskunder på den grønne ø, blev de smækket sammen med de kedelige lån i non-core.

Peter John Hughes og hans non-core-afdeling skal nu tage sig af dem. I bedste fald kan de tidligere kernekunder flytte til konkurrerende irske banker. I værste fald må låneengagementerne lægges oven i de mange andre uønskede udlån, som non-core-afdelingen allerede slås med. Tilsammen løber Danske Banks afviklingskasse for irske lån altså nu op i 44,4 millioner kroner.

Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz vurderer, at de fleste af Danske Banks hjemløse irske kunder vil finde sig en ny bank.

»Med den langsomme bedring af økonomien i Irland er der formentlig konkurrerende banker, der er interesseret i at overtage Danske Banks tidligere kunder. Men der kan selvfølgelig være mindre attraktive kunder, som får svært ved at finde sig et nyt pengeinstitut,« siger han.

Berlingske ville gerne have haft en uddybende kommentar fra Danske Bank, men det var ikke muligt fredag.