Irsk minister får aftale med Danske Bank om million-gæld

Erhvervsmininister John Perrys var bagud med lån på 18,5 mio. kr., og det truede hans politiske liv

Foto: PETER MUHLY. Selv i toppen af irsk politik har man været ramt af økonomiske problemer.  En irsk ministers politiske liv blev bragt i fare, da det kom frem, at Danske Banks oprydningshold havde ham og hans kone i kikkerten
Læs mere
Fold sammen

Ingen krisekunder er hellige, når Danske Banks oprydningsteam slår til i Irland. Heller ikke når det gælder landets egen regering. I sommer blev Irlands minister for små virksomheder, John Perrys politiske liv bragt i fare, da det kom frem, at Danske Banks oprydningshold havde ham og hans kone i kikkerten for at misligholde et lån til banken å 18,5 mio. kr.

Nu kan John Perry indtil videre ånde lettet op, for det er lykkedes ham at få en aftale med banken ovenpå lang tids intensive forhandlinger, som har stået på siden januar 2012.

Det skriver Irish Times.

Minnister John Perry er en af de mange problematiske kunder, som Danske Bank har skaffet sig på halsen, da tidligere bankdirektør Peter Straarup i 2005 gik i land på den grønne ø, opkøbte National Irish Bank og startede et hæsblæsende udlånsræs, som får irske medier til at betegne NIB, som siden er omdøbt til Danske Bank i Irland, for en af de mst aggressive banker i landet.

I sommer beordrede en dommer i Dublin John Perry og hans kone til at tilbagebetale Danske Bank et misligholdt lån, som banken havde ydet ministeren og hans frue i efteråret 2011. Perry, der driver en blandet landhandel bestående af blandt en isenkræmmerforretning og en bedemandsforretning stillede sikkerhed i isenkræmmerbutik, en restaurant og en bedemandsforretning samt erhvervsgrunde i landsbyen Ballymote. Men det lykkedes ikke John Perry at servicere lånet som aftalt, hvorefter banken stævnede ham. Sagen har vakt opsigt i Irland, for hvis ikke John Perry fik en aftale med Danske Bank, risikerede han personlig konkurs, hvilket ville betyde et farvel til parlamentet. Et irsk parlamentsmedlem må nemlig ikke være personlig konkurs.

Under sagen kom det frem, at John Perry også var bagud med skattebetalingen. Det fremgik bla. af retsdokumenterne, at ministeren havde fået et ti-årigt lån i Bank of Ireland for at kunne betale en skattegæld på 100.000 euro. Det fremgik ligeledes, at ministeren er stærkt rystet over Danske Banks forretningsmetoder, som han betegner som aggressive og meget langt fra forholdene dengang, banken af egen drift ringede til ham og tilbød lån til hvad som helst.