Irsk fadæse koster Danske Bank 34 milliarder

Aktiekursen ville have ligget 58 pct. højere, hvis danmarkshistoriens største fejlkøb var droppet, viser bankens egen rapport

Danske Banks opkøb af to banker i Irland og Nordirland har siden 2004 kostet banken 34 mia. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Peter Straarup kunne hoppe i en tidsmaskine og taget tilbage til 2004, er der næppe tvivl om, at han ville gøre sit for at stoppe købet af National Irish Bank og Northern Bank. Købet af den irske og nordirske bank har nemlig indtil videre kostet aktionærerne ikke mindre end 34 mia. kroner i tabt værdi. Det viser en fortrolig rapport lavet af Danske Banks egen markedsafdeling, som Børsen har fået fingre i.

Omregnet betyder det, at aktiekursen kunne have ligget 58 pct. højere, hvis banken havde undladt at investere i de to banker, skriver Danske Markets i analysen, der sidste år blev udsendt til bankens kunder.

I rapporten sammenligner Danske Bank sig selv med Nordea og konkluderer i den forbindelse, at de to banker klarer sig nogenlunde ens på en række punkter. Alligevel er prissætningen på Danske Bank væsentligt under Nordeas, hvilket skyldes købet af de to banker i 2004.National Irish Bank og Northern Bank blev købt for 10,4 mia. kroner, men siden da har driften af bankerne givet et underskud på 18,6 mia. kroner før skat. Hvis banken ikke havde de irske og nordirske engagementer, ville en stor del af bankens nedskrivninger kunne undgås. Det forklarer også, hvorfor Danske Bank klarer sig dårligere end konkurrenterne, skriver avisen.

Det var den hårdtpumpede boligboble i Irland, der fik drømmen til at briste for Danske Bank. I sin tid blev købet ellers præsenteret som lidt af et røverkøb, og Danske Bank satte traditionel bankskik til side og sendte udlånsvæksten på himmelflugt. Det kostede, da økonomien pludselig hamrede bremsen i, og i august udtalte Peter Straarup, at det irske eventyr var et, Danske Bank aldrig skulle være gået ind i.

Hverken analytikeren bag rapporten om købene, Danske Banks adm. direktør Peter Straarup eller pressechef Kenni Leth har ønsket at kommentere på rapporten til Børsen.