Irma stopper med at sælge skrabeæg

Detailkæden Irma stopper salg af skrabeæg. Kunderne vil have varer med høj dyrevelfærd, lyder det fra kæden.

Arkivfoto. Nu kan der kun købes økologiske og biodynamiske æg samt æg fra fritgående høns i Irmas 80 butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først forsvandt æg fra burhøns fra detailkæden Irmas køleskabe. Nu er turen kommet til skrabeæggene, som fra mandag ikke længere vil være at finde i Irma.

Det oplyser Irma. Dermed kan der kun købes økologiske og biodynamiske æg samt æg fra fritgående høns i Irmas 80 butikker. Irma tager konsekvensen af, at salget af skrabeæg har været faldende, siger Irmas direktør.

»Vores kunder ønsker ganske enkelt ikke at købe skrabeæg, men vægter i stedet varer, der er produceret med endnu større hensyn til dyrevelfærden.«

»Derfor fjernede vi i sin tid buræg, og derfor fjerner vi nu også skrabeæggene fra hylderne,« siger Søren Steffensen, direktør i Irma.

Ifølge æggeproducenten Danæg kommer skrabeæg fra høns, der går frit rundt i et hønsehus, men som ikke har adgang til at komme udenfor. Der må være op til ni høns per kvadratmeter.

Økologiske æg kommer derimod fra høns, der skal kunne gå udenfor. Der må højst være seks høns per kvadratmeter i et økologisk hønsehus.

»Vi vil helst have at alle de æg, vi sælger, kommer fra høns, der har haft et frit liv. Det vil sige, at de er fritgående og har de faciliteter - det vil sige halm og strøelse - som fritgående høns nu skal have,« siger Søren Steffensen.

»Vi vil gerne bruge vores hyldemeter til de varer, som giver mest mening for os. Vi vil gå forrest med dyrevelfærd,« siger han.

I første omgang gælder salget af friske og pasteuriserede æg. Intentionen er, at Irma på sigt vil udfase brugen af skrabeæg som ingrediens i kædens egne varemærker.

Senest er en række danske supermarkeder stoppet med at sælge æg fra burhøns. Irma stopped salget af buræg for 24 år siden, mens kæden sidste år holdt op med at bruge buræg som ingrediens i sine egne varemærker.

/ritzau/