Irland lover at tage Apples milliarder

Den irske premierminister forventer, at iPhone-producenten inden for et par uger har sat 100 milliarder kroner i efterskat ind på en spærret konto.

Den irske premierminister, Leo Varadkar (her under det nylige EU-topmøde i Göteborg), lover, at han meget snart har indkasseret Apples mange milliarder i efterskat - som han dog stadig ikke vil have. Arkivfoto: Jonas Ekströmer, TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irland skal nok meget snart gå i gang med at indkræve næsten 100 milliarder kroner fra Apple i efterskat.

Det lover den irske premierminister en måned, efter at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager indbragte Irlands passivitet for EU-Domstolen. EU-Kommissionen dømte i 2016 Apple at efterbetale omkring 100 milliarder kroner i manglende skat til den irske statskasse som følge af en lidt for gunstig skatteaftale, der efter Kommissionens mening var en skjult statsstøtte.

»I de kommende uger«

Apple har indbragt afgørelsen for EU-Domstolen, og Irland har nægtet at modtage pengene, fordi den irske regering ikke vil beskyldes for ulovligheder. Skattesmækket på 13 milliarder euro udgør ellers et beløb, som er større end de 12,9 milliarder euro, som Irland årligt bruger på sit sundhedssystem, og som næsten svarer til en tredjedel af Irlands samlede skatteindtægt i 2015 på 45,6 milliarder euro.

»Vi har anført over for dem (Apple, red.), at vi ønsker en spærret konto oprettet, og at vi ønsker pengene betalt ind på denne spærrede konto uden yderligere forsinkelse,« forklarede premierminister Leo Varadkar over for det irske parlament tirsdag.

Han tilføjede, at »jeg tror, at budskabet er blevet forstået, og jeg forventer fremskridt i de kommende uger«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Apple dropper datacenter i Irland

Fristen for, at Irland skulle indkræve pengene, var af Margrethe Vestager fastsat til 3. januar 2017. Hun understregede for en måned siden, at Apple fortsætter med at nyde godt at sine ulovlige skattefordele.

Margrethe Vestager siger til det irske dagblad, The Independent, at hun stadig finder det uklart, hvornår regeringen i Dublin har indkasseret de små 100 milliarder kroner i efterskat.

For nylig valgte Apple-topchef Tim Cook at opgive byggeriet af et datacenter i byen Athenry i det vestlige Irland - et byggeri til seks milliarder kroner, som skulle være tvillingecenter til det Apple-datacenter, som er ved at blive opført i Foulum uden for Viborg. De to centre blev annonceret i februar 2015, men hvor det danske center kom hurtigt i gang, har en langvarig strid med miljøaktivister forsinket byggeriet i Irland betydeligt.

Apple har også netop været i vridemaskinen i forbindelse med offentliggørelsen af de såkaldte »Paradispapirer« - en stribe fortrolige advokatdokumenter, som bl.a. beskriver, at Apple har valgt den britiske kanalø Jersey som nyt skattely oven på genvordighederne i Irland, hvor Apple - ifølge Margrethe Vestager - betalte helt ned til 0,005 procent i skat i 2014«.