Irland i chok over Danske Banks tilbagetrækning

Den irske sammenslutning af bankansatte er i oprør over Danske banks beslutning om at lukke sine privatkunde-aktiviteter i landet, og socialministeren er bekymret. Kunderne får mindst to måneder til at finde en anden bank.

Foto: Thomas Lekfeldt. Thomas Borgens beslutning om at lukke Danske banks privatkundeaktiviteter ned i Irland skaber bekymring.
Læs mere
Fold sammen
De irske medier er fuld af reaktioner Danske Banks beslutning om at forlade privatkundemarkedet i landet. Det vil koste omkring 150 ansatte jobbet og tvinge kunderne over i andre banker.

Meddelelsen blev givet i forbindelse med præsentationen af bankens kvartalsrapport torsdag, og lederen af de irske bankansattes fagforening betegner i Irish Examiner torsdag som en »sørgelig dag«.

»Vi er i chok over beslutningen og den manglende konsultation med medarbejdere og kunder. Vi vil bede banken om at genoverveje beslutningen,« siger Larry Broderick til RTÉ.ie, og udtrykker bekymring for tabet af arbejdspladser.»Personalet bliver gjort til syndebuk for nogle meget dårlige ledelsesbeslutninger,« siger han.

Også den irske socialminister beklager beslutningen.

»Der er omkring 150 mennesker i Danske Bank, som bliver påvirket af denne meddelelse, som kommer lige op til jul. Det er en svær tid for dem og deres familier,« siger Joan Burton til The Irish Times.Også kundernes situation får stor opmærksomhed i de irske medier. Danske Bank meddeler, at alle kunder vil blive kontaktet personligt i løbet af de kommende uger og oplyst om ændringerne.

Generelt betyder nedlukningen, at Danske Bank udfaser sine privatkundeprodukter. Indlån vil blive udbetalt, mens kassekreditter ventes indfriet eller overført til et andet pengeinstitut. Det vil ske i første halvår af 2014. Kan det ikke lade sig gøre, må det i sidste ende konverteres til et lån. Eksisterende realkredit- og banklån fortsætter som hidtil.

De praktiske omstændigheder omkring overflytning og nedlukning er et stort emne i de irske medier. Ikke mindst fordi Danske Bank er den anden bank på en uge, som vælger at trække sig fra det irske bankmarked.I fredags meddelte ACCBank, at den vil levere sin banklicens tilbage. Det vil koste 180 irske jobs, og sammen med Danske Banks tilbagetrækning vil det reducere konkurrencen på det irske bankmarked markant.

»Det er en meget alvorlig situation for kunderne og for irsk økonomi,« siger Larry Broderick.

Danske Bank gjorde sit indtog på det irske marked i 2005 med købet af National Irish Bank i Irland og Northern Bank i Nordirland.

Irland blev dog hurtigt en øm tå og siden en decideret akilleshæl for banken, som i regnskab efter regnskab måtte nedskrive massivt på den irske låneportefølje.

Efter få uger i sidsen for banken sagde administrerende direktør Thomas Borgen så stop og præsenterede beslutningen sådan i kvartalsrapporten.

»Vi målretter forretningen i Irland til alene at omfatte Corporates & Institutions-aktiviteter. Med øjeblikkelig virkning vil services til nye Personal Banking og Business Banking-kunder i Irland ophøre. Eksisterende kunder vil blive betjent af Non-core, og kundeforholdene vil blive afviklet.«

Aktiviteterne på det nordirske marked fortsætter som hidtil.