Irland gør stadig ondt på Danske Bank

På listen over nedskrivninger skiller Irland sig stadig ud - men danske privatkunder giver også større tab end i de øvrige nordiske lande.

Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN
Selv om cifrene er blevet mindre, så skiller den irske del af Danske Banks forretninger sig stadig ud med større nedskrivninger. De var i 2012 på henholdsvis 2,76 pct. og 2,65 pct. af udlån og garantier for Nordirland og bankaktiviteter i det øvrige Irland, hvoraf de fleste stammer fra et presset ejendomsmarked.

Siden Danske Bank købte National Irish Bank i Irland og Northern Bank i Nordirland for 10,4 milliarder kr. har de kostet banken massive tab, hvoraf de i 2012 udgjorde knap 5 mia. kr.Men de danske privatkunder skiller sig med en nedskrivningsprocent på 0,4 også negativt ud i forhold til de øvrige nordiske lande, hvor privatkunder kun udløser en nedskrivningsprocent på mellem 0,16 og 0,24. Og så har de danske privatkunder endda udløst mindre nedskrivninger i 2012 end året før, hvilket var med til at få de samlede nedskrivninger alene i 4. kvartal til at falde fra 2,9 til 2,6 mia. kroner."Årets nedskrivninger på udlån i Danmark var især relateret til forbrugsrelaterede brancher som følge af en lavere detailomsætning, erhvervsejendomssegmentet samt privatkunder. Fald i nedskrivninger på udlån relaterede sig primært til lavere nedskrivninger på landbrugskunder," skriver banken i sit årsregnskab.Samlet faldt nedskrivningerne i banken fra 13,2 mia. kr. til 12,5 mia. kr., hvilket ligger en smule under det estimat, som 24 analytikere ifølge Ritzau Finans havde regnet sig frem til.