Iran skulle være det næste store danske eksporteventyr: Nu »bliver det rigtigt svært«

Spændingerne mellem Iran og USA vil påvirke den danske eksport til præstestyret, lyder det fra Dansk Industri. Novo Nordisk og A.P. Møller - Mærsk fortsætter deres aktiviteter i landet, men følger situationen nøje.

Spændingerne mellem USA og Iran er eskaleret voldsomt, efter at USA fredag dræbte den magtfulde iranske general Qassem Soleimani i et droneangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mehdi Marizad/AFP/Ritzau Scanpix

For blot få år siden så Iran ud til at blive det næste helt store danske eksporteventyr.

Med daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) i spidsen var en delegation af 60 danske virksomheder med bl.a. Novo Nordisk, Leo Pharma og Lundbeck i 2016 i Iran for at undersøge mulighederne for at øge den danske eksport til Iran fra en til otte milliarder kroner om året.

Men efter at USA fredag dræbte den magtfulde iranske topgeneral Qassem Soleimani i et droneangreb, er spændingerne mellem de to lande nu eskaleret voldsomt, og hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener man, at konflikten vil få stor betydning for dansk erhvervslivs eksport til præstestyret.

»Det bliver rigtig svært for danske virksomheder at drive forretning i Iran nu, og eksporten vil helt sikkert falde til et endnu lavere niveau,« siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri, som repræsenterer omkring 11.000 danske virksomheder.

Det skyldes ifølge underdirektøren særligt, at Iran søndag aften tog et stort skridt væk fra atomaftalen med Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig, da landet meddelte, at det ikke længere vil respektere begrænsninger på, i hvor høj grad det kan berige uran.

Hvis Iran løber fra atomaftalen, kan det nemlig blive svært for europæiske virksomheder at lave forrretninger i landet, for siden USAs præsident, Donald Trump, i 2018 trak stikket fra atomaftalen med Iran og indførte sanktoner mod landet, har der ikke været mange banker, der har villet tage imod overførsler fra Iran.

Derfor har en række europæiske lande – herunder Danmark – arbejdet på at lave en form for pengekanal ved navn Instex, der skulle gøre det muligt at handle med Iran trods sanktionerne.

»Men nu lever Iran ikke op til aftalen længere, og så bliver det sværere for Europa at gå videre med det her intiativ,« siger han.

Novo Nordisk bliver i Iran – men følger situationen nøje

De seneste 12 måneder er den samlede danske handel med Iran ifølge Peter Thagesen på omtrent 1,5 milliarder kroner, og det er særligt medicin, fødevarer og grøn teknologi, som Danmark har eksporteret til Iran.

Det danske medicinalselskab Novo Nordisk er en af de danske virksomheder, der er til stede i landet. Medicinalgiganten har et datterselskab, der håndterer salg af medicin til iranske patienter og har ifølge Medwatch også investeret 500 millioner kroner i en insulinfabrik i landet.

Novo Nordisk oplyser i et skriftligt svar, at selskabet »følger situationen nøje og er klar til at træffe de nødvendige forholdsregler«.

»I overensstemmelse med gældende internationale regler opretholder vi vores aktiviteter i landet, så de mange patienter, der er afhængige af vores livsvigtige medicin, fortsat har adgang til den,« lyder det fra Novo Nordisk.

A.P. Møller - Mærsk fortsætter sine havneaktiviteter

Også hos brancheorganisationen Dansk Rederier og A.P. Møller - Mærsk er man opmærksomme på spændingerne mellem USA og Iran. Hver måned sejler omkring 150-170 dansk-opererede skibe gennem Hormuzstrædet, hvor der tidligere har været konfrontation mellem USA og Iran.

Passagen mellem Iran, Oman og De Forenede Arabiske Emirater er ifølge Danske Rederier en vigtig handelsrute – både for de mange danske fartøjer og for den internationale skibsfart. 20 til 30 procent af verdens energitransport går gennem strædet, og cirka seks procent af danske rederiers eksport kommer fra Mellemøsten.

Hos Danske Rederier opfordrer Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning, sine medlemmer til at »tage deres forholdsregler og vise agtpågivenhed«.

»Det vigtigste for os er, at handelsskibene kan sejle trygt og roligt gennem Hormuzstrædet. Derfor er vi i løbende dialog med både de danske myndigheder og vores medlemmer om situationen. Det er vigtigt, at de politiske spændinger bliver deeskaleret og fremfor alt, at handelsskibene ikke bliver utilsigtet inddraget som part i konflikten,« skriver hun i en pressemeddelse.

Hos A.P. Møller - Mærsk fortsætter man sine havneaktiviteter i området.

»Sikkerheden for vores folk og aktiver i området er den vigtigste prioritet for A.P. Møller - Mærsk. Vi vil fortsat tage de nødvendige forholdsregler for at begrænse risikoen for vores havneaktiviteter og trafik i området,« skriver selskabet til Berlingske.