Iran skal rette op på indtjeningen i Topsøe

Topsøe gik stærkt tilbage på indtjeningen, mens omsætningen stagnerede i 2015. Selskabet sætter nu sin lid til, at en ny æra med big business er på vej i Iran, der skal give Topsøe milliardomsætning i 2016 og de kommende år.

Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Vestens økonomiske sanktioner mod Iran i januar blev ophævet, satser det familieejede teknologiselskab Haldor Topsøe for alvor på at lave forretninger i Iran.

Den tidligere så blomstrende vækstkoncern, der i 2015 blev ramt af stærk tilbagegang på indtjeningen, sætter nu sin lid til Iran. Topsøe tror på en ny æra med big business i ét af Mellemøstens store lande med 77 millioner indbyggere. Her har industrien behov for megainvesteringer over de kommende år.

I Topsøe lægger administrerende direktør Bjerne S. Clausen ikke skjul på, at han venter en pæn milliardomsætning på ordrer på projekter i Iran over de kommende år. De iranske forretninger skal allerede fra i år være med til at rette op på, hvad Topsøe sidste år havde i tilbagegang i forretningerne i blandt andet udviklingsøkonomierne i Kina og Brasilien samt i Rusland.

»Iran skal være med til at løfte Topsøes omsætning og indtjening,« fastslår den administrerende direktør.

Han tilføjer dog, at også igangsætning af nye fabrikker i Kina og Brasilien, som selskabet har været involveret i at designe og levere teknologi og udstyr til, skal bidrage til forbedring af koncernens økonomi.

Før sanktionerne mod Iran blev indført, havde Topsøe gang i projekter for et meget stort milliardbeløb i Iran.

»Efter at sanktionerne er fjernet, er Topsøe tilbage på dette marked,« siger Bjerne S. Clausen.

Fyringsrunde i 2015

Kigger man på profitten i sidste års regnskab, gik Topsøe markant tilbage på flere fronter. Overskuddet efter skat faldt i 2015 med hele 27 procent til 302 millioner kroner i forhold til 2014. Driftsindtjeningen faldt med 11 procent til 502 millioner kroner, mens omsætningen steg med kun to procent til 5,8 milliarder kroner.

For første gang siden 2003 gennemførte Topsøe i 2015 en større fyringsrunde. Afskedigelsen af 160 medarbejdere, heraf 150 i Danmark, skyldtes en kombination af dårlig økonomi i lande som Rusland, Kina og Brasilien og en ekstremt lav pris på fossilt brændstof. Afskedigelsesrunden kom efter mange nyansættelser.

»Vi havde ansat en række nye medarbejdere for at kunne servicere den øgede forretning, som vi havde regnet med at få i Kina og Sydamerika. Samtidig havde vi også regnet med, at sanktionerne mod Iran var blevet ophævet sidste år. Men det skete først i år. Hertil kom, at vi havde tilbagegang i Rusland på grund af konflikten mellem EU og Rusland,« siger Bjerne S. Clausen.

Topsøe oplevede således et fald i både omsætning og indtjening i BRIK-landene, fordi kunderne havde svært ved at finde finansiering, og det var begrænset, hvor mange der investerede i nye projekter som store anlæg til fremstilling af ammoniak og metanol samt omdannelse af naturgas til diesel eller benzin.

For regnskabsåret 2016 venter Topsøe en omsætning på niveau med eller en smule højere end i 2015, mens der ventes vækst i driftsindtjeningen.

Topsøe satser ifølge Bjerne S. Clausen på at få stor omsætning og indtjening fra ordrer på en lang række iranske projekter.

Hvor stort et beløb har I projekter for i Iran?

»Det er et pænt milliardbeløb. Men jeg vil ikke præcist komme ind på, hvor meget det er, da meget endnu ikke er færdigforhandlet. Mange af projekterne er gamle projekter, og der ligger også mange nye ordrer, som vi håber at få på plads. Ordrerne, der skal genforhandles og eksekveres over en årrække, vil betyde en del for virksomheden,« slår Bjerne S. Clausen fast.

Projekterne drejer sig for eksempel om levering af teknologi og katalysatorer til anlæg inden for den kemiske industri, blandt andet ammoniakfabrikker, raffinaderier og miljøanlæg.