iPhone-producent køber TV-gigant

Japanske Sharp får nu kinesiske ejere i det største udenlandske opkøb til dato.

Den japanske TV-producent Sharp får nu kinesiske ejere. Arkivfoto: David Chang, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID CHANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter månedlange og hårde forhandlinger overtager den kinesiske iPhone-producent Foxconn den japanske TV-producent Sharp med en klækkelig rabat.

De to selskaber vil onsdag hver især holde bestyrelsesmøder, hvor aftalen skal godkendes. Foxconn, hvis officielle navn er Hon Hai Precision Industry, tilbød oprindelig 489 milliarder yen svarende til næsten 29 milliarder kroner for Sharp men er nu gået over 100 milliarder yen ned i pris, så købsprisen bliver 388 milliarder yen..

Der er tale om det største udenlandske opkøb i Japan, og det giver Foxconn kontrollen over Sharps skærmteknologi, hvilket vil give Foxconn mulighed for at give bedre priser til sin største kunde, amerikanske Apple.

På Foxconn-fabrikkerne i Kina produceres en stor del af Apples udstyr, ligesom andre producenter som Hewlett-Packard og Sony får deres varer produceret her. Foxconns ejer er dog taiwansk.

Ny topledelse vil følge

Det ligger i kortene, at topledelsen i Sharp vil blive skiftet ud ved overtagelsen af det omkring 100 år gamle Sharp, som engang var en af de helt store TV-producenter, men som de seneste år har kæmpet med dårlig økonomi som følge af den hårde konkurrence på TV-området, hvor sydkoreanske Samsung er verdens største.

Sharp blev grundlagt i 1912 af Tokuji Hayakawa som en metalvarefabrik, der siden begyndte at producere mekaniske blyanter kaldet »Ever Ready Sharp Pencils« (Altid parate spidse blyanter), hvilket siden blev firmaets officielle navn.

Sharp udpegede i februar i år Foxconn som den foretrukne køber, hvorefter de detaljerede forhandlinger for alvor gik i gang.

Tidligere er japanske mærker som Pioneer og Sanyo enten blevet solgt eller har trukket sig ud af forbrugerelektronikbranchen på grund af den voksende konkurrence.