iPhone dur ikke som kontaktløs tegnebog

Når danskerne fra 2015 kan betale med mobilen, melder et problem sig. Apple bruger ikke NFC-teknologien, så en iPhone kan ikke tale sammen med kontaktløse terminaler i supermarkedet.

Tegnebogen bliver digital. Nets, Danske Bank og Nordea arbejder med en digital tegnebog. Her Jørn Degn Hansen, Development Manager i Nets Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede fra 2015 bliver danskernes tegnebøger digitale. I første omgang drejer det sig om betalingskort som MasterCard og Visa-kort, som flytter over i telefonen, og med tiden vil også fordelskort, medlemskort og sågar sygesikringskortet være at finde som digitale versioner i din telefon. Samtidig er den danske detailbranche i gang med at installere nye, kontaktløse NFC-terminaler.

Men den nye teknologi må du kigge langt efter, hvis du har en iPhone i lommen. Den amerikanske elektronikgigant Apple har nemlig indtil videre pure afvist at bruge NFC-teknologien i iPhone og iPad.

Hver tredje telefon, der sidste år blev solgt i Danmark, havde et æble på bagsiden, mens Googles Android-styresystem var på 63 procent af de solgte telefoner herhjemme, viser tal fra analysehuset IDC. Af Google-telefonerne var det omtrent hver anden solgte enhed, der i 2013 havde en NFC-chip om bord i Danmark.

Hvis du har en nyere telefon fra Nokia, Samsung, LG, Sony, HTC, Asus, Huawei eller Motorola, har den med stor sandsynlighed NFC-teknologien indbygget.

Se infografik: Tegnebogen bliver digital i 2015

Der er flere grunde til, at Apple indtil videre ikke som de andre producenter er hoppet på NFC-vognen.

Apple er notorisk kendt for ikke at sende ny og uprøvet teknologi på markedet. Eksempelvis lancerede Motorola en telefon med fingeraftryksscanner allerede i 2011. Men Apple trak overskrifter ved lanceringen af samme funktionalitet i iPhone 5S sidste år. Simpelthen fordi løsningen virkede bedre og mere gnidningsfrit. Derfor vurderer Anders Elbak, analytiker hos IDC, at der kan gå nogen tid, før Apple prøver kræfter med NFC.

»Apple ser formentlig markedet an et års tid og ser, hvordan forbrugerne og butikkerne arter sig. Derfor kan man forestille sig, at Apple måske vælger at putte NFC i iPhone 7, når teknologien er mere gennemtestet,« siger Anders Elbak.

En anden bevæggrund for Apple kan være, at de vil holde betalingsfunktionen i eget økosystem, præcis som det kendes med iTunes, iCloud og App Store, hvor Apple har kontrol med alle led.

»Vi har lige set hele den debat, der er om et EU-direktiv om ens ladere til mobiltelefoner. For Apple er en del af de standardløsninger, der findes, bare ikke gode nok. Derudover kan det begrænse Apple i forhold til brug af apps og opkobling, hvis de hopper på NFC-bølgen,« forklarer Anders Elbak.

Ifølge Jan Damsgaard, professor og leder af afdelingen for IT-ledelse ved CBS, er det de andre producenter og ikke Apple, der i første omgang har fat i den lange ende.

»På den korte bane vinder NFC-teknologien. Nets er en stærk spiller, og detailbranchen er i gang med at installere kontaktløse terminaler, som vil virke med NFC-telefoner. Apple har været vant til at sætte standarden, men spørgsmålet er, om Apple er stærk nok til at få skubbet sin egen teknologi igennem,« siger Jan Damsgaard.

Henning N. Jensen, direktør i PlusCon og ekspert i betalingsteknologi, ser kun én vej for Apple, og det er at lancere en telefon med NFC.

»Apple vil lave sin egen løsning, men den går ikke. Apple har ikke noget navn i forhold til betalingsløsninger og infrastruktur, og de skal altså først overbevise den danske detailbranche om, at deres løsning er bedre. Set i lyset af, at man hvert tiende år kommer med noget nyt, og man i øjeblikket er i gang med at installere kontaktløse NFC-terminaler, er det op ad bakke,« siger Henning N. Jensen.