iPhone-appetit sikrer Apple rekord-kvartal

Tredje kvartal blev det hidtil bedste kvartal uden for julesalget for Apple, der tjente 6 mia. kroner. Fem millioner solgte iPhones trak resultatet op.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Mens andre elektronikselskaber må kæmpe for at undgå underskud, går det forrygende for amerikanske Apple. Selskabet kunne i går præsentere deres regnskab for tredje kvartal – et regnskab der overraskede analytikerne positivt.

En stærk fremgang i salget af bærbare computere og af iPhones gav Apple en vækst i profit på 15 procent. Samlet set omsatte Apple for 43 mia. kroner og tjente 6,43 mia. kroner i tredje kvartal.

”Vi laver vores hidtil mest innovative produkter, og det reagerer vores kunder på,” lyder det i en meddelelse fra Apples stifter og topchef, Steve Jobs.

Nye kunder i butikken
Apples fremgang kommer på trods af, at det globale salg af computere er gået ned med mellem tre og fem procent i de seneste tre måneder. Men Apple kunne i deres regnskab berette, at de har solgt mere end 2,6 mio. Mac-computere i tredje kvartal – 18 procent mere end andet Kvartal. En fremgang selskabet især tilskriver den opdaterede MacBook Pro serie, der samtidig er blevet sat ned i pris.

”Vi har set en kraftig acceleration i salget efter introductionen af den nye Pro-serie, endda så meget, at det har været svært for vores produktion at følge med. Vi kan med glæde se, at halvdelen af kunderne i vores butikker aldrig har ejet en Mac før,” lyder det fra Timothy D. Cook, vice-direktør i Apple.

Bedste platform
Det helt store salgsnummer for Apple er dog iPhone’en, der i juni blev lanceret i en ny udgave, iPhone 3GS. Apple solgte 5,2 mio. eksemplarer af telefonen i tredje kvartal – næsten halvanden mio. flere end i andet kvartal. Den første million iPhone’s 3GS blev solgt inden for tre dage fra introduktionen.

”Salget af såvel Apple-computere som iPhones hænge nøje sammen med, at Apple i dag har hvad der virker til at være den bedste platform for det behov, som computer-brugere i dag har,” siger Shaw Wu, aktie-analytiker ved Kaufman Brothers, til New York Times.

Eneste negative punkt i Apples kvartalregnskab var en nedgang i salget af iPods. Salget faldt syv procent – fra 11 mio. i tredje kvartal sidste år til 10,2 mio. i år.

Apple-aktien steg op til syv procent på børsen i New York umiddelbart efter regnskabspræstationen - men endte dog i et lille minus på 0,87 procent.