iPhone-aftaler bliver undersøgt

Myndighederne mener, at det kan være konkurrenceforvridende, at bestemte mobiltelefoner kun kan købes gennem bestemte mobilselskaber.

Når de store mobilselskaber kan lave eneaftaler om f.eks. salg af Apples iPhone, kan det være konkurrenceforvridende. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder er begyndt at se på de aftaler, som gør, at bestemte mobiltelefoner - som Apples iPhone - kun kan købes og bruges hos bestemte selskaber.

Det er justitsministeriet, som er dykket ned i sagen. De fire største mobilselskaber i USA står nemlig for over 90 procent af det samlede antal mobilkunder, og det giver dem en hidtil uset magt til at indgå eksklusive aftaler med mobilproducenterne, hvilket igen gør det yderst vanskeligt for mindre konkurrenter at være til, skriver finansavisen Financial Times.

Teleselskaber: Ingen problemer her

Hverken AT&T eller Verizon Wireless, som dominerer med flere end 60 procent af mobilkunderne, er endnu blevet kontaktet af myndighederne og ved ikke af undersøgelsen. Men AT&T mener selv, at der er »høj konkurrence« på det amerikanske marked.

Ifølge avisen er flere mindre mobilselskaber blevet kontaktet af Justitsministeriet, som ikke vil kommentere oplysningerne om, at undersøgelsen er sat i værk.

Skærpet tilsyn siden Obama

De amerikanske myndigheder har, siden Barack Obama blev indsat som præsident tidligere i år, skærpet tilsynet på konkurrenceområdet. En række undersøgelser af Internet-giganten Google er således påbegyndt.

De franske konkurrencemyndigheder underkendte sidste år Apples eneaftale om salg af iPhone i landet.
Kampen om SIND Ungdom