iPhone 6S-salg kan blive ny Apple-rekord

Apple har dog i år taget det enorme kinesiske marked med på premieredagen, ligesom antallet af premierelande er udvidet fra ti til tolv.

Apple-topchef Tim Cook foran den nye iPhone 6S ved præsentationen i sidste uge. 6S-telefonerne har samme størrelse som forgængerne men kommer i andre farver, og den teknologiske indmad er opdateret. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods skuffelsen over, at Apple ikke stod klar med flere nyskabelser ved sin præsentation i sidste uge, er der lagt op til et rekordstort salg af den nye iPhone 6S, som kommer til salg i et par håndfulde lande - men ikke Danmark - 25. september.

Den amerikanske IT-gigant, som er verdens mest værdifulde selskab og besidder en pengekasse med over 200 milliarder dollars i kontanter, siger, at der er kommet så mange forhåndsordrer ind, at salget står til at overgå de 10 millioner styk, som forgængerne - iPhone 6 og iPhone 6 Plus - solgte på den første weekend efter premieren for et år siden. Dengang havde Apple fået fire millioner forhåndsordrer.

Kina er med fra begyndelsen denne gang

Analytikere mener, at årsagen til den nye rekord er, at Apple denne gang har taget Kina med blandt premierelandene. Kineserne fik først senere mulighed for at købe iPhone 6 og 6 Plus. Samtidig kan de nye telefoner købes i 12 lande mod sidste år kun ti.

For kun anden gang på fem år vil Apple dog ikke ud med det konkrete antal forhåndsordrer på den nye iPhone 6S og 6S Plus, der ser ud som forgængerne og har præcis samme størrelser men kommer i andre farver og med opgraderet, teknologisk indmad. Især et bedre kamera ventes at ville trække, om end de fleste forventer, at det vil være folk med tidligere iPhone-modeller - fra version 5 og bagud -, der snarere vil interessere sig for de nye 6S-modeller, da forskellen fra sidste års version er lille, og da alle alligevel får glæde af den gratis opdatering af styresystemet til iOS 9, som kommer i denne uge.

I første omgang steg Apple-aktien med 2,3 procent efter udmeldingen om udsigten til rekordsalg, men kursen faldt igen som tegn på, at investorerne ikke tror, at der er udsigt til uventet stor fremgang for det samlede salg over en længere periode.

Det skal lykkes

Topchef Tim Cooks præsentation i San Francisco tirsdag aften i sidste uge efterlod mange skuffede over, at nyskabelserne var så få. iPhone 6S-telefonerne er opdateringer og ikke nye modeller, så der var lidt større interesse for den 12,9 tommer store iPad Pro, som er Apples hidtil største, og som skal konkurrere med Microsofts Surface-tavlecomputere, der har fået godt fat og nu kommer i en ny udgave i begyndelsen af oktober.

Apple fik stor salgssucces med iPhone 6-telefonerne fra 2014, som har en væsentligt større skærm end tidligere udgaver. Til gengæld udgør iPhone-salget hele 63 procent af Apples samlede omsætning og endnu mere af det betragtelige overskud, som i april-juni blev på 71,4 milliarder kroner eller 10,7 milliarder dollars, og det er investorerne ikke så glade for, fordi det gør Apple sårbar, hvis iPhone-salget ikke kan holdes oppe.

Apple-aktien faldt således næsten 22 procent i værdi mellem midten af juli og slutningen af august. Mange analytikere i USA forventer kun en vækst i iPhone-salget næste år på fem procent, hvor det indtil nu har været på 35 procent.

Apple tjener pengene

iPad-salget er således dykket kvartal for kvartal i halvandet år. Det var tidligere set som et nyt, solidt markedsområde for Apple.

Apple er stadig langtfra verdens største smartphoneproducent. Den titel indehaver Samsung, som sidder på 21,9 procent af markedet, hvor Apple har 14,6 procent. Men Apple tjener i modsætning til Samsung store penge på sine telefoner - 69-70 procent pr. solgt eksemplar i forhold til produktionsomkostningerne. I Danmark var 36 procent af alle solgte smartphones og 38 procent af alle solgte tavle-PCer og 2-i-1-PCer, hvor skærmen kan tages af tastaturet, i 2. kvartal 2015 Apple-produkter, mens smartphones med Android som styresystem udgjorde 61 procent og tavle-PCer samt 2-i-1-PCer med Android 51 procent, viser tal fra analysehuset IDC.