Investorerne flygter fra Alitalia efter opkøbstilbud

Handlen med det italienske flyselskab Alitalias aktier måtte fredag suspenderes, efter to opkøbsbud blev gjort offentlige. Buddene var så chokerende lave, at investorerne kastede flyaktien fra sig i sådan et tempo, den på et tidspunkt havde mistet en tredjedel af sin værdi.

Der er nu kommet regulære bud på bordet på flyselskab Alitalia, hvor den italienske stat er hovedaktionær. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Investorer med Alitalia-aktier på hånden fik en spand kold vand i hovedet fredag, da to opkøbstilbud på det italienske statslige flyselskab blev gjort offentlige. Købernes vurdering af Alitalias værdi var så rystende lav, at investorer kastede aktien fra sig, hvorefter flyselskabets aktiekurs styrtdykkede. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Handlen med Alitalias aktier måtte flere gange i løbet af handelsdagen suspenderes, for at det hele ikke gik over gevind. På et tidspunkt var aktien nede med 30 procent. Da markederne lukkede, havde Italiens statslige flyselskab dog rettet sig lidt op, men det endte alligevel i en ny bundrekord på 76 cent pr. aktie efter at have tabt 13 procent af sin værdi.

Det var de to indledende opkøbstilbud, der satte det hele i gang. Den europæiske lufthavnskæmpe Air France-KLM bød 35 cent pr. aktie. Det bud ville værdisætte Alitalia til 485 mio. euro (ca. 3,6 mia. kr.), hvilket var langt under aktionærernes forhåbning.

For at gøre ondt værre kom der også et italiensk bud på Alitalia. Opkøbsbejleren er selskabet Air One, der tidligere har været fremhævet af specielt medarbejderne i Alitalia som en god køber, der vil holde selskabet på italienske hænder.

Men Air Ones bud var rystende for aktionærerne - og sikkert også Alitalias medarbejdere. Buddet lød på én cent pr. aktie. Herefter tog aktieudsalget fart igen.

Alitalias ledelse forsøger ifølge Reuters dog at berolige investorerne med, at der kun er tale om indledende bud, der meget vel kan blive forhøjet. Dagens 13 procent store kurslussing tyder på, at investorerne ikke er helt overbevist.