Investorer tvivler på VW-topchefs fremtid efter nazi-reference: »Jeg tror, ​​han vil blive fyret«

Volkswagens største aktionærer rejser spørgsmål om topchefens fremtid hos den tyske bilproducent, efter at han refererede til et nazistisk udtryk under et ledelsesmøde i den forgangne uge.

Volkswagens administrerende direktør, Herbert Diess, referede under et ledelsemøde til en nazisitisk sætning. Det efterlader store spørgsmålstegn om hans fremtid hos bilproducenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL SCHMIDT/Reuters/Ritzau Scanpix

Investorer har rejst spørgsmål om fremtiden for Volkswagens administrerende direktør, Herbert Diess, efter at han brugte dele af en nazistisk frase under et ledelsesmøde i sidste uge.

Herbert Diess, der overtog tøjlerne til verdens største bilproducent for mindre end et år siden, fortalte under et møde i ledelsesgruppen, at den høje indtjening i VW-koncernens Porsche-mærke gav mere frihed i forhold til andre mærker såsom Audi.

Men hans ordvalg »Ebit macht frei« (»indtjening gør dig fri«, red.), syntes at være et spil på udtrykket »Arbeit macht frei« (»arbejde gør dig fri«, red.), som blev smedet ind i indgangsportene til koncentrationslejren Auschwitz .

Men nu sår flere investorer tvivl om Herbert Diess' fremtid hos Volkswagen.

»Jeg tror, ​​han vil blive fyret, men jeg er splittet. På den ene side er han en af ​​de få ledere, der sandsynligvis kunne flytte virksomheden i den rigtige retning. På den anden side er det så krænkende, at jeg ikke tror, at det kan beklages,« siger en amerikansk investor ifølge Financial Times.

Ulrich Hocker, direktør for DSW - et selskab, der repræsenterer små aktionærer i Tyskland - kaldte Herbert Diess' erklæring for »latterlig« og tilføjede:

»Det er ikke en sætning, man skal sige i Tyskland.«

Ulrich Hocker nævnte, at han sandsynligvis vil kræve en anden undskyldning på Volkswagens kommende aktionærmøde. Men det var ikke sikkert, at det berettiger til at få Herbert Diess fyret.

Flere undskyldninger

Herbert Diess undskyldte flere gange og sagde, at det ikke havde været hans hensigt at referere til nazisterne eller Hitler, som etablerede Volkswagen i 1930erne. Herbert Diess hævdede at have citeret en tidligere professor for at understrege, at bilmærker, der ikke klarer sig nær så godt, var nødt til at »komme op i et højere gear«.

Han mente helt konkret med ordvalget, at et pænt overskud var afgørende for handlemulighederne i Volkswagens divisioner.

Herbert Diess' bommert kan for nogle ses som en gave til dem, der allerede er imod ham som topchef. Det gælder blandt andre fagforeninger, der er foruroligede over hans løfter om at skære omkostningerne og løfte indtjeningen.

Mange af Volkswagens aktionærer støtter fortsat Herbert Diess og ser brøleren som en uheldig fejl.

»Enhver aktionær vil vide, at uanset hans udtalelser er Herbert Diess det bedste, der er sket for Volkswagen i de seneste 50 år,« sagde en investor i USA.