Investorer tvivler på kapitalfondes høje afkast

Kapitalfondene skaber et større afkast, end investorerne kan få på aktiemarkedet. Sådan har argumentet været for at skyde penge i fondene. Men nu siger store danske investorer og eksperter, at det langt fra er sikkert, at fondene over en længere periode klarer sig bedre end aktiemarkedet.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Især når risikoen regnes med, og der tages højde for, at pengene ofte er bundet i flere år, falder fordelene ved at investere i fondene.

Robert Spliid, der har skrevet om kapitalfonde og er chef for Saxo Bank i Tyskland, har netop afsluttet en omfattende ph.d.-afhandling om kapitalfonde, herunder blandt andet om hvordan afkastet har været i forhold til de børsnoterede selskaber. Han siger, at der ikke er tegn på, at fondene klarer sig bedre.

»Hvis man måler i forhold til risikoen, når man frem til at kapitalfondene egentlig ikke giver noget bedre afkast. Men der er en tendens til, at hvis kapitalfonde specialiserer sig inden for brancher, skaber de højere afkast, fordi de indhøster viden, der er noget værd,« siger Spliid.

Der har globalt været et utal af undersøgelser om, hvor effektive kapitalfondene er i forhold til aktiemarkedet. En stor del har bekræftet, at kapitalfondenes model var overlegen, men forskere har også vist det modsatte.