Investorer trodser »ufuldstændige« data om mulig coronakur: Medicinalaktie stryger til tops

Den amerikanske medicinalgigant Gilead Sciences stryger til tops på den amerikanske børs. Selskabet står bag Remdesivir, der ofte bliver nævnt som en mulig behandling af covid-19. Investorerne reagerer efter forlydener om positive resultater, men der mangler stadig afgørende test.

Herhjemme indgår Remdesivir også i et uafhængigt studie på danske coronapatienter. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrich Perrey/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden over er øjnene rettet mod de mange forsøg, som forhåbentlig resulterer i en behandling eller vaccine, som kan sætte en stopper for coronavirussen.

For mens vi diskuterer både nedlukning og genåbning, tyder meget på, at den endelige afslutning på krisen først kommer med en behandling eller vaccine. Tidligere på måneden talte statsminister Mette Frederiksen om netop det på et pressemøde:

»Vi er desværre i den situation, at coronaen har ramt os, og indtil der er en vaccine eller en effektiv behandling, så må vi imødese, at en del af os vil blive smittet,« sagde hun.

Og når alle holder vågent øje, så gør investorerne det selvfølgelig også. Det viste sig med al tydelighed fredag, da investorerne sendte det amerikanske medicinalselskab Gilead Sciences til tops på den amerikanske børs med en stigning på 10,7 pct. i formarkedet.

En lækket video

Gilead er selskabet bag medicinen Remdesivir, som hyppigt har været nævnt som en potentiel behandlingsmulighed. Og derfor fik en lækket video fra et amerikansk hospital investorerne i gang.

Det skriver Bloomberg.

I et videoklip fortæller forskeren Kathleen Mullane fra universitet i Chicago, at de fleste patienter var blevet udskrevet fra hospitalet som følge af medicinen.

Og det har altså rettet investorernes opmærksomhed mod Gilead – til trods for, at en talsperson fra samme universitet har sagt til Bloomberg, at det er for tidligt at drage konklusioner ud fra de begrænsede data, og at videoen var blevet publiceret uden tilladelse:

»Delvise data fra et igangværende klinisk forsøg er pr. definition ufuldstændige og bør aldrig bruges til at drage konklusioner om sikkerheden eller effekten af en potential behandling, som stadig undersøges. Det er for tidligt at drage konklusioner endnu,« sagde Lorna Wong, som er talsperson fra University of Chicago, til Bloomberg.

Forsøg i Danmark

Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner som ebola og de to tidligere coronavirusinfektioner sars og mers. Her har andre midler dog vist sig mere effektive.

I Danmark er der også et stort internationalt forsøg med Remdesivir i gang. De første danske patienter har allerede fået lægemidlet.

Den europæiske del af forsøget omfatter i alt 30 hospitaler heraf syv i Danmark. Jens Lundgren, der er professor og overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, er koordinator på den europæiske del.