Investorer straffer atomkraftbranchen

Investorerne strammer selskaber, som bygger atomkraftreaktorer og leverer udstyr kraftværkerne. Men også energiselskaber, som bruger atomkraft er hårdt ramt.

Fukushima-værket i Japan Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japan's krise, som er den værste ulykke for kernekraften siden Tjernobyl katastrofen i Ukraine i 1986 rammer aktierne hos industrigiganter som amerikanske General Electric (GE) og franske Areva og Alstom, der bygger atomkraftværker.

Men også energiselskaber som tyske E.ON og RWE, franske EDF og amerikanske Exelon er ramt af tilbageslag efter ulykken på det japanske atomkraftværk Fukushima.

Reaktorerne på de japanske kraftværker var designet til at modstå jordskælv, men fredagens jordskælv var en knock out til Fukushima-værket.

Investorerne strammer nu selskaber, som bygger atomkraftreaktorer og leverer udstyr kraftværkerne. Franske Areva er et af de selskaber, der er faldet mest. Siden i fredags er Areva-kursen faldet med over 20 procent.

Tyske E.ON, som er storproducent af strøm fra atomkraftværker, faldt i formiddags 5,5 procent, men siden er faldet reduceret til tre procent. Tyske RWE og franske EDF oplever ligeledes tilbagefald, så de tre selskaber nærmer sig et samlet kursfald på små 10 procent over de seneste dage.

Den tyske regeringsleder Angela Merkel har suspenderet den kontroversielle beslutning om at forlænge livet for Tysklands gamle atomkraftværker i op til 12 år. I industrien er der frygt for, at det kan blive et tilbageslag for udvikling af atomkraft i Tyskland.

"Folk forventer, at Angela Merkel om nogle måneder sandsynligvis vil melde ud, at nu bliver de gamle atomkraftværker lukket, da der er stor risiko for befolkningen. Lignende beslutninger vil nok komme i USA og andre lande i Europa. Der kommer helt sikkert et stort politisk pres for at skære ned på brugen af atomkraft, når folk ser billeder fra Japan," siger senior aktierådgiver Mikkel Petersen fra Nordea.