Investorer søger mod Island

Islands økonomiske kollaps har gjort øen til en magnet for eventyrlystne investorer fra udlandet, der øjner muligheden for røverkøb. Den største avis og et strandet koncerthus er blandt de seneste udsalgsvarer.

Allerede kort efter Islands bankkollaps begyndte de første opkøbsivrige udlændinge at lande på øen, og siden er de kommet i en lind strøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
På havnen står et næsten færdigt konference- og koncerthus. Sådan har det stået siden Business sidst lagde vejen forbi under bankkollapset i oktober, hvor en forbipasserende indfødt tørt bemærkede, at prestigeprojektet blev bygget af "polske arbejdere betalt med vores falske penge".

Mens selv de polske arbejdere nu er holdt op med at arbejde, og flere i øvrigt rygtes fanget på øen uden hård valuta til en returbillet, er der nu mulighed for, at det kriseramte nationalklenodie får endnu et internationalt anstrøg.

En investor-duo bestående af australske Steve Cosser og hans nederlandske partner Everhard Vissers er nemlig landet i Island, og de har vist stor interesse for at overtage koncerthuset. Samtidig har de, ifølge Frettabladid, budt på Arvarkur, som er selskabet bag Islands største betalingsavis, Morgunbladid.

De er blot de seneste i en lang række af udenlandske investorer, der vil udnytte Islands kollaps til at gøre en god handel. Hidtil har de nationaliserede banker holdt "ådselsæderne" fra livet. Buddene har i nogle tilfælde blot ligget på omkring et par procent af den bogførte værdi, men Morgunbladid kan ske at blive et vendepunkt.

Noget gæld eftergives
Arvarkur var tidligere ejet af Islands rigeste mand og medejer af danske Sjælsø, Bjørgulfur Thor, samt hans far, der også lå på top-ti-listen over Islands velhavere inden krakket. I dag er det ifølge en islandsk kilde imidlertid den statskontrollerede Glitnir bank, der reelt sidder på magten i det gældsplagede selskab.

Gælden i selskabet er på ca. 190 mio. danske kr., men Glitnir er angiveligt parat til at eftergive en del i forbindelse med Cosser og Vissers bud. Samtidig er de to investorer parate til købe sig ind i selskabet med en tidshorisont på fem til ti år.

At der er tale om et mere lovende bud end andre af de udenlandske overtagelsesforsøg, antydes af Arkvarvurs bestyrelsesformand:

"Processen vil foregå i det åbne og ikke bag lukkede døre," siger Thór Sigfusson, der også er formand for den islandske arbejdsgiverforening, ifølge Frettabladid.

Allerede kort efter Islands bankkollaps begyndte de første opkøbsivrige udlændinge at lande på øen, og siden er de kommet i en lind strøm.

Philip Green var en af de allerførste, og den britiske detailmagnat havde særlig kig på Magasin-ejer Jón Ásgeirs engelske besiddelser.

Også en række kapitalfonde og institutionelle investorer har været nævnt som interesserede i islandske aktiver, men hidtil har det ikke mundet ud i større handler. Efter al sandsynlighed fordi buddene har været uantageligt lave.

"Bankerne er naturligvis ikke interesseret i et brandudsalg i den nuværende situation," vurderer en kilde.

Men selv om bankerne værgrer sig ved afskrive 98-99 pct. af gældsposten som i tilfældet Green, betyder det ikke, at de ligefrem er kræsne - og formentlig slet ikke når det kommer til et svært realiserbart aktiv som en betalingsavis.