Investorer ser gerne Mærsk splittet op

De betydelige strategiske omvæltninger i A.P. Møller -­ Mærsk glæder store danske aktieinvestorer. De er ikke i tvivl om, at det danske olie- og shippingkonglomerat opdelt i mindre dele er den rigtige løsning.

Michael Pram Rasmussen har varslet store forandringer. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et A.P. Møller - Mærsk splittet op i mindre bidder vil blive budt velkommen af flere af de store investorer, som ejer aktier i den danske olie- og shippingkoncern. De hilser den omfattende strategiske gennemgang af virksomheden velkommen.

»I lyset af de udfordringer, som olie- og containerforretningen er i, ser vi positivt på en strategisk gennemgang af virksomheden,« siger Claus Wiinblad, vicedirektør og aktiechef i ATP. Pensionskassen ATP er den største investor i selskabet efter Mærsk-familliens fonde.

I sidste uge blev topchef Nils Smedegaard Andersen afskediget. Og bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen sagde bagefter, at det kan vise sig at være en fordel, hvis selskabet bliver delt op i en række mindre dele. Den slags tanker har investorerne luftet i mange år, men nu tegner de sig for første gang realistiske. En gennemgang af strategien er nu i gang, og offentligheden får ikke nyt om planerne før til efteråret.

»Hvis man kan splitte selskabet op i mere rene selskaber, forsvinder den rabat, og det ser vi positivt på,« siger Kasper Brix-Andersen, seniorporteføljeforvalter i den danske kapitalforvalter BankInvest.

Også Kim Korsgaard Nielsen, porteføljeforvalter i Carnegie Asset Management, ser gode ting ved at få flere mindre selskaber, som investorerne selv kan vælge, om de vil købe op i.

»Som udgangspunkt er opsplitning en god idé. Set fra vores side vil vi gerne selv beslutte, hvad vi skal investere i. Og det kan vi ikke, når man har et konglomerat, for der er vi tvunget til at købe helheden,« siger Kim Korsgaard Nielsen.

Mere værd som enkeltselskaber

Han vurderer, at aktionærerne vil få værdi alene ved, at selskabet splittes op.

»Hvis man forestiller sig den situation, hvor de nuværende aktionærer i A.P. Møller - Mærsk fik tilsvarende aktier i de enkelte dele, ville de sandsynligvis opnå en højere værdi, fordi aktiemarkedet vil betale mere for delene enkeltvis,« siger Kim Korsgaard Nielsen.

På nuværende tidspunkt er der intet afgjort om, hvad fremtiden skal bringe. Hidtil har ledelsen på Esplanaden sagt, at de ville købe op for de mange penge, som koncernen ligger inde med. Men der har ikke været det rigtige at købe. Og alle de planer er sandsynligvis indstillet, indtil den nye strategi er klar. Især opkøb til den engang så lukrative olieforretning vil investorerne ikke bryde sig om.

»Hvis de vælger at købe op til Maersk Oil, vil det selvfølgelig afhænge af forretningsplanen. Men som udgangspunkt vil markedet se skeptisk på det,« siger Kasper Brix-Andersen.

Maersk Oil har været hårdt ramt af lave oliepriser. I sidste uge kom så det næste chok, da det danske olieselskab mistede den store aftale om kæmpefeltet Al Shaheen i golfstaten Qatar. Feltet var sammen med de danske Nordsø-felter rygraden i det danske olieselskab, hvor fremtiden nu tegner dyster. Flere analytikere har spekuleret i, at tiden med olie i A.P. Møller - Mærsk nu er forbi.

»Olieforretningen er udfordret pga. den lave oliepris, og fordi de efter Qatar mangler størrelse. Som det ser ud nu, ser vi helst, at oliedivisionen bliver en slags yield-aktie, og at de holder sig fra nye investeringer. Det skyldes, at olieforretningen er meget usikker, fordi efterspørgslen efter olie kan falde drastisk i løbet de næste 30 år. Det gør det ekstremt risikofyldt at begynde at investere i olie. Jeg tror, at investorer vil se meget negativt på en ekspansiv strategi for olieforretningen,« siger Kim Korsgaard Nielsen.

Utrygge ved nye indkøb

Det store spørgsmål er, hvor A.P. Møller - Mærsk nu bevæger sig hen. Det netop børsnoterede danske energiselskab DONG har de senere år rykket sig væk fra olie og over til grøn energi. Men investorerne er utrygge ved tanker om, at A.P. Møller - Mærsk bevæger sig ind i helt nye områder.

»Det er svært at købe andre og skabe værdi ud af det. Derfor skal de købe noget, som de har viden om i forvejen, fordi der er høj risiko ved at købe noget helt andet og tro, at det skaber værdi. Investorerne ville være meget bekymrede, hvis de købte stort op i noget helt nyt,« siger Kim Korsgaard Nielsen.

A.P. Møller - Mærsk består af containerrederiet Maersk Line, havneselskabet APM Terminals, olie- og gasselskabet Maersk Oil og Maersk Drilling, der udlejer olierigge. Derudover ligger der fire selskaber i det femte forretningsområde, som kaldes APM Shipping Services.