Investorer roser Mærsk for nye toner

Nyt aktietilbagekøbsprogram er både et uvant skridt for A.P. Møller - Mærsk og et stærkt signal til aktiemarkedet.

Foto: Asger Ladefoged
Andre virksomheder har gjort det i årevis. Men for A.P. Møller - Mærsk er det lidt af et nybrud, at virksomheden nu lancerer et aktietilbagekøbsprogram, som er med til at sende aktiekursen opad. Faktisk er det første gang nogensinde, at Danmarks største virksomhed tager dette skridt.

I forbindelse med halvårsregnskabet, der blev offentliggjort tirsdag, meddelte den store olie-, transport- og havnevirksomhed, at den vil købe aktier tilbage for samlet 5,6 mia. kr. over de næste 12 måneder og efterfølgende annullere dem. Det betyder, at værdierne fordeles på færre aktier, og øvelsen gør dermed alt andet lige en enkelt A.P. Møller-Mærsk-aktie mere værd.

Det er noget, investorerne kan lide.

Men der er også en meget stærk signalværdi til investorerne om, at A.P. Møller-Mærsk er i en proces, hvor den lytter mere til de store, institutionelle investorer og også er klar til at gøre ligesom andre virksomheder for at stryge investorerne med hårene.

»Det er et godt regnskab, og de sender et stærkt signal til investorerne i aktiemarkedet om, at de er klar til at sende penge retur, hvis der er luft til det. Det er et rigtig fornuftigt skridt,« siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP.

Mærsk kunne også have valgt at skrue op for udbyttet til aktionærerne, men valget om at tilgodese aktionærerne via et aktietilbagekøb er netop udtryk for, at Mærsk ønsker at gøre som de andre.

»Det er udtryk for, at de ønsker at have en udbyttepolitik, der er konstant, mens aktietilbagekøb er flødeskummet på kagen, når det kan lade sig gøre. Det er fint i overensstemmelse med det, som aktiemarkedet prioriterer,« siger Wiinblad.

Hos en anden stor investor, Carnegie Asset Management, erkender porteføljeforvalter Peter Holt, at aktietilbagekøb er en nyskabelse i Mærsk-regi.

»Det er nye toner fra Mærsk. De har aldrig gjort det før, så for dem er det en stor ting,« siger Holt og fortsætter:

»Det er ikke nødvendigvis noget, der skaber præcedens, men måske mere et udtryk for, at de nu har pengene fra Dansk Supermarked, og da de her og nu ikke har noget at købe, sender de pengene retur til aktionærerne,« siger Peter Holt.

For Nils Smedegaard Andersen er aktietilbagekøbet en mere fleksibel måde at tilgodese aktionærerne på.

»Vi er en vækstvirksomhed og vil rigtig gerne investere, når der er nogle gode muligheder. Med et aktietilbagekøb kan vi skrue op og ned på det, hvis der er nogle gode projekter. I øjeblikket har vi ikke nok investeringer, der opfylder de afkastkrav, som vi har. Hvorimod hvis du begynder at skrue op og ned for dividenden, bliver det for uforudsigeligt for aktionærerne,« siger Nils Smedegaard Andersen.