Investorer kræver børsrabat fra kapitalfonde efter OW Bunker-krak

OW Bunker-skandalen betyder, at kapitalfonde højst sandsynligt bliver tvunget til at sænke priserne ved fremtidige børsnoteringer.

Efter OW Bunkers kollaps vil danske investorer kræve rabat ved fremtidige børsnoteringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kollapset af OW Bunker efter blot 222 dage på aktiemarkedet efterlader en solid mistro mod børsnoteringer af kapitalfondsejede selskaber, vurderer en række eksperter. Kapitalfondene må højst sandsynligt indstille sig på lavere introduktionspriser i fremtiden, hvis de danske investorer skal være med til børsintroduktionerne.

"OW Bunker-sagen vil helt sikkert få en indflydelse, og investorerne kommer til at se mere kritisk på børsprospekterne i fremtiden. Man vil nok også kræve et prisafslag for at dække den risiko ind, som der altid er ved børsnoteringer. Risikovilligheden og lysten til at introducere nye selskaber er formodentlig reduceret," siger Bjørn Schwartz, aktieanalysechef i Sydbank.

Det var ellers håbet, at OW Bunker skulle sparke gang i børsnoteringerne herhjemme, men aktuelle planer er formodentlig sat på pause nu, vurderer han. En positiv konsekvens af skandalen er, at kommende børsnoteringer formodentlig vil være særdeles gennemarbejdede for at undgå endnu en flop-introduktion, ligesom investorerne må ventes at være mere kritiske i fremtiden.

"Denne sag bør ikke give det indtryk, at kapitalfonde er grådige og svindlere, men den vil nok gøre et indtryk på private investorer i et godt stykke tid fremover. Mit gæt er, at private investorer vil sætte deres penge i de solide, gamle selskaber herhjemme i stedet for," siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, og fortsætter:

"Man skal huske, at kapitalfondene går ind i virksomheder med stort uforløst potentiale. Når de går ud, så er det potentiale indløst. Man skal ikke regne med at finde store urealiserede værdier i et selskab, der er på vej på børsen. Men rent konkret, så kan jeg heller ikke forestille mig, at nogen kapitalfonde vil overveje en børsnotering i den kommende tid."

Et af de selskaber, der har været rygtet på børsen længe, er NNIT, Novo Nordisks IT-selskab. I Dansk Aktionærforening håber man, at den plan ikke bliver droppet nu, for der er brug for en god historie oven på skuffelsen efter OW Bunker.

"Jeg kan ikke komme i tanke om en så stor børsnotering, der er gået så galt, så hurtigt. Det er klart, at det får investorer til at tænke sig om flere gang, de næste gange der kommer selskaber på børsen og især, hvis det er kapitalfondsejede selskabet," siger direktør Jens Møller Nielsen.

"Den kommende tids undersøgelser vil vise, om de rigtige systemer var på plads eller om den tidligere ejer et ansvar. Uanset hvad, så vil de danske investorer være mere tilbageholdende. De vil kræve en større risikopræmie for at være med i fremtiden."