Investorer har succes med etisk pres

Investorer kan presse virksomheder til at udvise samfundsansvar viser en rapport fra Danwatch, der har undersøgt store danske investorers erfaringer med aktivt ejerskab.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan gøre en forskel for miljø og menneskerettigheder – og ikke mindst vores afkast. Således roser de største danske investorer sig selv i en ny rapport fra den etiske vagthund Danwatch.

I rapporten fremlægger investorerne en række eksempler på, at deres engagement med forskellige virksomheder og aktivt ejerskab har gjort en positiv forskel.

Netop aktivt ejerskab har været fremhævet hver gang det er blevet afsløret, at en dansk investor har investeret penge i virksomheder med ondt i etikken.

Læs også: Kommuner dumper IT-affald i Afrika

Det er bedre at blive og præge tingene end at sælge ud til en anden måske skruppelløs investor, har forsvaret ofte lydt.Derfor har Danwatch spurgt en række store danske investorer anført af ATP, Danske Bank og PKA om deres erfaringer med aktivt ejerskab.

Konklusionen fra de store pengekasser er, at aktivt ejerskab giver både en bedre verden og bedre afkast.

Samtidig viser rapporten en række konkrete eksempler på, hvor aktivt ejerskab rent faktisk har gjort en forskel for miljøet, menneskerettigheder med videre.

Hastig fremmarch

Lektor Erik Kloppenborg Madsen fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, der er ekspert i virksomheders samfundsansvar, siger, at de aktive ejere, der presser på for at få virksomhederne til at opføre sig ordentligt, er på hastig fremmarch.

Læs også: Virksomheders skattesnyd dræner ulande for billioner

»Det aktive ejerskab vil vinde meget mere frem i de kommende år. Folk er stadig optaget af, om de får et godt afkast på deres pensionsopsparing, men de er bestemt ikke ligeglade med, hvad deres pensionskasse gør eller ikke gør. Folk ønsker ikke kun et stort afkast, men også at afkastet skabes på en anstændig måde. Det er pensionsselskaberne nødt til at tage højde for,« siger Erik Kloppenborg Madsen, der understreger, at hans holdning om, at stadig flere danskere ønsker mere ansvarlige virksomheder og mere aktive investorer, som presser virksomhederne den vej, bygger på en fornemmelse.

Der er nemlig ikke lavet egentlige undersøgelser af, om der er flere, som ønsker, at der stilles strengere krav til virksomhedernes sociale ansvarlighed.

Styret af bundlinjen

Samtidig er det aldrig blevet helt afklaret, om det betaler sig at være socialt ansvarlig og tænke på miljøet og menneskerettigheder, fremhæver forskeren.

»Der er en vis tendens til, at virksomheder, som lægger stor vægt på at være socialt ansvarlige, har en lidt højere soliditet end andre virksomheder. Men de tjener ikke flere penge. Man kan heller ikke vide, om det er den bedre soliditet, der giver dem overskud til at tænke på at være socialt ansvarlige, passe på miljøet og tage højde for menneskerettigheder og den slags. Eller om den bedre soliditet er skabt af den sociale ansvarlighed,« siger han.

Læs også: Pres på regeringen i chokoladesag

Han tilføjer, at der i en lang årrække herhjemme var en tendens til at tænke forholdsvis kortsigtet. Det gjaldt især for børsnoterede selskaber, som var alt for meget styret af bundlinjen i næste kvartal end af social ansvarlighed.

»Det har det aktive ejerskab været med til at ændre lidt på. Det siger også sig selv, at hvis aktionærerne og dermed ejerne markerer sig, så er det noget, virksomheden er nødt til at rette sig efter.«

Etisk regnskabskrav

Erik Kloppenborg Madsen siger også, at mange virksomheder selv er blevet meget mere optaget af, hvilken rolle de spiller i samfundet.

Det ser de i dag som en del af løsningen og ikke som et problem.

Læs også: Lærere tjener til pension på børnearbejde

For få år siden var der eksempelvis kun tre til fire af de allerstørste danske virksomheder, som selv sagde, at de levede op til globale konventioner om etiske regler.

»Men de senere år er der sket en eksplosion på dette område. Nu er der flere end 100 virksomheder, som siger det samme. Der er også kommet krav om, at de største virksomheder i deres årsregnskaber skal redegøre for deres samfundsansvar.«

Positiv effekt

For nylig udkom en rapport fra Økonomi- og Erhvervsministeriet om virksomhedernes implementering af netop dette lovkrav fra 2008, der forpligter større virksomheder til at oplyse om samfundsansvar i deres årsrapport.

Læs også: Mærsk må undersøge kinesisk kritik igen

Og loven har haft en positiv effekt på virksomhedernes evne til at bruge samfundsansvar aktivt og åbent, lød konklusionen fra ministeriet.

Danwatch er en etisk vagthund, der kigger de store danske virksomheder efter i sømmene.

Danwatch blev oprettet i 2007 af blandt andet Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og Forbrugerrådet.

Se på de følgende sider en række eksempler på danske investorer, som har haft succes med aktivt ejerskab og har skabt forandring i konkrete virksomheders adfærd.