Investorer har appetit på konkursgodter

Stadigt flere kapitalfonde går målrettet efter at købe konkurstruede virksomheder. Også danske investorer er interesseret i modellen, mens der er lukket for kapital til de traditionelle fonde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Nordamerika, England og Centraleuropa er det populært med kapitalfonde, der kun går efter at købe virksomheder på randen af konkurs. I Norden er der endnu kun én af den slags - EQTs Opportunity Fund - men det er en model, der spås fremgang, når flere virksomheder kommer i krise. Det skriver Børsen.

Jagten på kriseramte virksomheder, kaldet »distressed assets«, har da også tiltrukket danske investorer - og det i en situation, hvor kapitalfondene ellers generelt oplever, at det er nær ved umuligt at låne til traditionelle opkøb.

Industriens Pension investerede allerede for to år siden i den første fond, der går efter distressed assets, og i dag har pensionskassen investeret i fire af den slags fonde. Det er blot et par måneder siden, at den senest investerede i sådan en fond.

På vej i Norden
Selv om det hidtil hovedsageligt har været et udenlandsk fænomen, vil der også komme flere fonde som EQTs herhjemme.

»Helbredstilstanden er trods alt bedre i Skandinavien end i Nordamerika, og vi har set mange flere konkurstruede virksomheder her end i Europa. Men der er ingen tvivl om, at det vil komme, og jeg tror, at EQT ligger godt til med denne fond,« siger Bjørn Høi Jensen, tidligere partner i EQT, til Børsen,

Situationen skal dog forværres yderligere, før der for alvor kommer opkøbsemner til den slags fonde; de interessante muligheder kommer nemlig først, når banken er absolut tvunget til at sælge.

Samtidig er det en risikabel affære at investere i konkurstruede virksomheder - enten går de ned, eller også bliver de reddet.