Investorer dumper Medicon Valley

De internationale venturefonde har kun i begrænset omfang opdaget den dansk-svenske biotek- og medicoklynge Medicon Valley

Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De seneste knap 15 års stort anlagte forsøg på at markedsføre Øresundsregionen som et Medicon Valley og på den måde tiltrække international kapital til biotekselskaber og andre lifescience-selskaber og skabe vækst i området ser ud til at have slået fejl.

Det viser en ny analyse, som offentliggøres samtidig med, at den nye SRSF-regering lægger op til at satse på en række særlige styrkeområder, herunder biotek og velfærdsteknologi, som skal være med til at trække væksten i Danmark fremover.

Analysen er lavet af foreningen Medicon Valley Alliance, der har til opgave at stå for markedsføringen af life science-klyngen, og viser, at kendskabet til Medicon Valley og til danske og svenske biotekselskaber er begrænset, hvis man spørger 34 tilfældigt udvalgte store, internationale venturefonde med speciale inden for biotek- og medicoområdet.

22 ud af de 34 ventureselskaber har hørt om Medicon Valley, 16 kender ikke til regionen, og hele 12 ventureselskaber har aldrig hørt om Medicon Valley. Lidt bedre står det til, hvis man spørger til de enkelte selskaber. 25 af ventureselskaberne kender til mindst én dansk biotekvirksomhed, mens kun 19 kender en svensk biotekvirksomhed.

Mere end halvdelen af ventureselskaberne har modtaget ansøgninger fra biotekselskaber i Medicon Valley – men kun syv har investeret i et dansk selskab og to i et svensk selskab.

Langt de fleste af ventureselskaberne finder det ikke afgørende, at et biotekselskab ligger i en life science-klynge som Medicon Valley. Kun tre mener, at det har betydning. 19 mener, at det har lille eller ingen betydning. Det, der betyder noget for investorerne, er teknologi og ledelse i selskabet.

Og skulle investorerne endelig finde en life science-klynge interessant, står Medicon Valley ikke øverst på listen.

Adspurgt hvilken life science-klynge i Europa de 34 venturefonde finder mest interessant, når det gælder forskning og udvikling samt koncentration af biotekselskaber, kommer Medicon Valley kun ind på en fjerdeplads efter Cambridge-Oxford i Storbritannien, BioValley i Schweiz, Munich Biotech Cluster i Tyskland og Benelux-landene.

Danmarks nye handels- og investeringsminister, Pia Olsen Dyhr (SF), er langtfra tilfreds med resultatet.

»Jeg synes, at tallene er lidt beskæmmende. Vi har langtfra været gode nok til at markedsføre dansk biotek i udlandet, selv om vi har stærke navne som Novo Nordisk og Lundbeck. Vi har ikke været gode nok til at få trukket sammenhængen til de store virksomheder op,« siger Pia Olsen Dyhr.

Samme erkendelse er Medicon Valley Alliance også kommet frem til.

»Undersøgelsen viser, at vi ikke har været gode nok i regionen til at markedsføre os. Vi har troet, at tingene kom lidt for let. Men i en situation, hvor konkurrence om kapital er blevet langt hårdere, skal man være helt fremme i skoene. Der skal helt andre boller på suppen for at tiltrække international kapital,« lyder erkendelsen fra Stig Jørgensen, adm. direktør for Medicon Valley Alliance.

Ifølge Pia Olsen Dyhr er der dog ikke grund til at sætte spørgsmålstegn ved regeringens strategi om at satse særligt på blandt andet den danske biotek- og medicotekniske branche.

»Det er godt, at vi vil opprioritere området. De store investorer kommer jo tydeligvis ikke af sig selv. Det er ikke nok at sige, at vi er gode. En af de ting, der er vigtig, hvis man skal skabe en dansk styrkeposition er, at virksomhederne har mulighed for at levere til hjemmemarkedet, og det er noget af det, vi vil sætte ekstra fokus på,« siger Pia Olsen Dyhr, der mener, at man skal fastholde klyngetankegangen – trods det magre resultat i Medicon Valley.

»Vi skal fortsat bruge klyngetankegange, sådan som man har gjort med Medicon Valley, men jeg tror, at man kan gøre det bedre og anderledes,« siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge Stig Jørgensen fra Medicon Valley Alliance er der brug for at refokusere Medicon Valley.

»Biotek på de stadier, som det har nu, har isoleret set ikke den store betydning for det danske bruttonationalprodukt,« siger Stig Jørgensen med henvisning til en ny analyse foretaget af fagbladet Ingeniøren, som viser, at dansk biotek kun har resulteret i 1.500 arbejdspladser på ti år.

»Men i stedet for at forfalde til en kollektiv depression over, at den ventede succes i dansk biotek er udeblevet, bør man fokusere på en langt mere vigtig dagsorden, nemlig at sikre at de store danske virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck bevarer forskningen i Danmark i fremtiden,« siger Stig Jørgensen.

Han mener også, at det er nødvendigt at udvælge fire til fem forskellige områder, inden for den brede kategori life science og sikre, at regionen bevarer og udvikler sine styrkepositioner der. Som et eksempel nævner han sund aldring, hvor både Københavns og Lunds Universiteter allerede har etableret forskningscentre. Danske virksomheder er langt femme med at udvikle mobilteknologi til ældreplejen, og Københavns Kommune er ligeledes langt fremme med nyskabende måder at drive for eksempel plejehjem på.

»Sund aldring eller »Healthy Aging« er et område, hvor vi bør styrke indsatsen og skabe et dansk fyrtårn, som vi kan markedsføre i udlandet,« siger Stig Jørgensen.

INFOshop: Se her før du investerer i biotekaktier