Investforeninger tvinges til reel uafhængighed

Investeringsforeningerne får nu sat tommelskruer på af Finanstilsynet, som varmer op til et historisk opgør med de bankdominerede investeringsforeninger.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker for en gang for alle at sikre reel uafhængighed i investeringsforeningernes ledelser og fokus på medlemmernes interesser.

Finanstilsynet vil fremover kræve skriftlig dokumentation for, at bestyrelserne arbejder målrettet for at varetage medlemmernes interesser - i form af lavest mulige omkostninger, de højest mulige afkast og de bedste produkter.

Investforeninger som pengemaskiner for bankerne

I årevis har det i den offentlige debat ellers være debatteret, om de banktilknyttede investeringsforeninger i virkeligheden mere var pengemaskiner for bankerne, end uafhængige foreninger med uafhængige bestyrelser, der alene arbejder for medlemmernes bedste. Bankaktieanalytikere opfatter således bankernes tilknyttede investeringsforeninger som risikofri indtjeningskanaler, der hvert år giver bankerne ekstra milliardoverskud i kassen.

- Vi har længe været opmærksomme på problemstillingerne i relation til reel uafhængighed. Men nu har Finanstilsynet også fået nogle nye redskaber til rådighed, hvor vi kan sætte mere konkret handling bag vore hensigter om at sikre reel uafhængighed, siger kontorchef Anne Marie Pico fra Finanstilsynet til Nyhedsbrev for Bestyrelser.

Se guide til god selskabsledelse i den finansielle sektor

Tilsynet har i en årrække undret sig over, at bestyrelserne for investeringsforeningerne ikke kunne forhandle sig til ligeså attraktive aftaler som andre store professionelle investorer overfor bankernes kapitalforvaltningsselskaber, blandt andet når det gælder kurtagesatser.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser