Investeringsøkonom om Jakob Riis-exit: »Skuffelsen over ikke at blive nummer ét kan være rigtig stor«

Jakob Riis forlader Novo Nordisk og stillingen som koncerndirektør for det nordamerikanske marked til fordel for stillingen som topchef i Falck. Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen kan årsagen være, at Jakob Riis ønskede rollen som topchef.

ARKIVFOTO. Et halvt år efter at være tiltrådt i vigtig stilling har topchef i Novo Nordisk sagt op. Afløseren er fundet. (se Ritzau historie 010756) Novo-kronprins knuser konkurrenterne - - Jakob Riis, direktør for Global Marketing og Medical Affairs i Novo Nordisk. modtager 1. prisen i berlingske Guldimage 2016. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Jakob Riis har været et vigtigt aktiv for Novo Nordisk, men har nu valgt at sige op til koncernen, som han har arbejdet for i over 20 år. Det skal han til fordel for stillingen som administrerende direktør i Falck, som han tiltræder 1. maj. Han har været anset for at være en stærk kandidat til stillingen som topchef i Novo Nordisk.

Stillingen gik dog til den jævnaldrende Lars Fruergaard Jørgensen. Per Hansen, der er investeringsøkonom hos online-børsmægleren Nordnet, mener, at fratrædelsen kan skyldes skuffelse over at være blevet forbigået. Han drager paralleller til den daværende driftsdirektør, Kåre Schultzs, fratrædelse i 2015. Kåre Schultz blev ligeledes set som en oplagt kandidat til toplederposten, men valgte at sige op efter at være forbigået til fordel for Lars Rebien Sørensen, der fik forlænget sin ansættelseskontrakt til 2019.

Jakob Riis kom til Novo Nordisk som 30-årig i 1996, og har siden september bestridt posten som koncerndirektør for Novo Nordisk nordamerikanske marked. Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har han været en vigtig mand hos Novo Nordisk.

»Jakob Riis har i mange år været rigtig vigtig for Novo. Han har gjort det godt de steder, han har været, så det er et godt eftermæle, han efterlader sig. Men grunden til at han stopper er formentlig, at han har vurderet, at han ikke ønskede at give sig selv 120 pct. for at spille på 2. holdet,« siger han.

Han blev i september sidste år udnævnt til at stå i spidsen for Novo Nordisk forretning i USA, og selvom det var en vigtig rolle, mener Per Hansen, at han utvivlsomt har haft blikket rettet mod stillingen som topchef efter Lars Rebien Sørensen, der trådte af.

»Skuffelsen over ikke at blive nummer ét kan være rigtig stor, og især når man har været i spillet så længe som Riis,« siger Per Hansen.

Ifølge Per Hansen kan man regne med i den kommende tid at se ændringer i bestyrelsen, da den oplever et enormt pres.

»Presset på bestyrelsesformanden i Novo Nordisk stiger ganske dramatisk. Før sagde Kåre Schultz op, og nu siger Jakob Riis op, så de to ting samlet lægger et stort pres på bestyrelsen,« siger han.