Investeringsforeninger giver efter for kritik for at skjule dårlige afkast

Omtale i dagbladet Politiken af hvordan investeringsforeninger skjuler dårlige afkast har sendt foreningernes brancheorganisation på fuld retræte. Foreningerne erkender nu, at der er brug for at give information også om mislykkede investeringsafdelinger. (Opdateret).

Jens Jørgen Holm Møller, direktør i Investeringsforeningsrådet, er på fuldt tilbagetog i en sag om at skjule afkast for lukkede afdelinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artikler i dagbladet Politiken i dag dokumenterer, hvordan de danske investeringsforeninger, primært Bankinvest, i stor stil har lukket mislykkede investeringsafdelinger, hvorefter afdelingernes ofte elendige afkast pist er forsvundet fra foreningernes hjemmeside og fra den officielle afkastopgørelse, der laves af Investeringsforeningsrådet, IFR.

Til Politiken siger IFRs direktør, Jens Jørgen Holm Møller, at det ikke er noget problem for forbrugerne at foreningen er med til at skjule afkast fra mislykkede afdelinger, der forsvinder ved at blive fusioneret ind i bedre fungerende investeringsafdelinger.

"Jeg kan ikke se, at det har nogen interesse for det investerende publikum her og nu," siger Jens Jørgen Holm Møller til avisen.

Fuld bak på afvisende holdning
Siden aviserne kom på gaden har Investeringsforeningsrådet åbenbart ændret holding.

I en pressemeddelelse der er udsendt i dag skriver IFR at:

"I forbindelse med en opdatering af branchens fælles statistikker på www.ifr.dk vil vi hæve informationsniveauet vedrørende lukkede afdelinger, så informationerne bliver nemmere at finde og bruge for investrorer og rådgivere. Branchen vurderer i øjeblikket, hvordan og hvor hurtigt det kan gøres."

IFR understreger, at man ikke har tænkt sig at sende sagen i et langsomtarbejdende udvalg, og skriver direkte "Men arbejdet ER sat i gang."

Det må så formodes at arbejdet er sat i gang i dag, da IFR-direktøren åbenbart i går mente at det ikke var noget problem, at lukkede afdelingers afkast forsvandt op i den blå luft.

Det er dog også en praksis som ifølge Politiken kritiseres fra flere sider, bl.a. Dansk Aktionærforening og Forbrugerrådet.

Ifølge Politiken har Danske Invest, Nordea Invest og Bankinvest i år valgt at lukke i alt 24 afdelinger, mod blot 17 afdelinger i hele branchen fra begyndelsen af 2004 til udgangen af 2005. Det er primært Bankinvest som har haft travlt med at fusionere afdelinger, mens Danske Invest har fusioneret seks stort set ens afdelinger, og Nordea har fusioneret en enkelt aktieafdeling, der var blevet for lille efter lovens krav, og en obligationsafdeling.